fbpx

22 Mei 2022, 7:04 am

  TERKINI

Anwar mengadap Agong 13 Oktober

ANWAR IBRAHIM
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mendapat perkenan daripada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk mengadap pada hari Selasa depan, 13 Oktober.

“Pada pertemuan itu, saya akan mengemukakan dokumentasi majoriti Ahli Parlimen yang kuat dan meyakinkan seperti yang saya sebutkan sebelumnya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Yang Mulia kerana telah berkenaan untuk saya mengadap pada hari Selasa, 13 Oktober 2020, insya-Allah.”

Anwar juga meminta rakyat Malaysia untuk tenang, menjaga kesihatan dan mematuhi perintah kawalan pergerakan pemulihan (RMCO) yang sedang berjalan.

Pada 23 September, Anwar mengadakan sidang media untuk mengatakan bahawa dia mempunyai “majoriti kuat, hebat dan meyakinkan” di Parlimen untuk membentuk pemerintahan baru.

Beliau tidak menyatakan jumlah ahli parlimen yang menyokongnya, mengatakan dia hanya akan melakukannya setelah mengadakan pertemuan dengan Agong.

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam kenyataan susulan itu tidak menghalang ahli parlimen parti itu untuk menyokong Anwar.

Yang di-Pertuan Agong dimasukkan ke Wad Diraja di IJN setelah mengadu kurang selesa dengan kesihatannya pada 2 Oktober.

POPULAR

KOSMO! TERKINI