Presiden Palestin tolak langkah Israel mahu Gaza dibahagikan dua bahagian - Utusan Malaysia

Presiden Palestin tolak langkah Israel mahu Gaza dibahagikan dua bahagian

KERETA kebal tentera Israel ditempatkan di sebuah kawasan di utara Semenanjung Gaza ketika pertempuran antara Israel dan Hamas berterusan. - AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

RAMALLAH: Presiden Palestin, Mahmoud Abbas, menyifatkan sebarang langkah oleh tentera Israel untuk membahagikan Gaza kepada dua bahagian sebagai tidak boleh diterima selain menegaskan wilayah terkepung itu adalah sebahagian daripada Palestin.

Abbas membuat panggilan telefon berasingan dengan Perdana Menteri Belanda, Mark Rutte dan Perdana Menteri Australia, Anthony Albanese, menurut agensi berita Palestin WAFA.

Dalam perbualannya dengan Rutte, beliau berkata kenyataan tentera Israel baru-baru ini bahawa tenteranya telah membahagikan Gaza kepada dua kerana ia mencapai “peringkat penting” dalam peperangannya terhadap kumpulan Palestin Hamas adalah tidak boleh diterima dan tiada penyelesaian politik atau keselamatan yang berasingan untuk Gaza.

“Hari ini terdapat utara Gaza dan selatan Gaza,” kata jurucakap tentera Israel, Laksamana Muda Daniel Hagari pada Ahad selepas tentera Israel tiba di pantai.

Abbas menekankan keperluan melaksanakan penyelesaian yang sah dari segi politik berdasarkan piawaian antarabangsa untuk kebebasan, kemerdekaan dan kedaulatan rakyat Palestin.

Ketika dihubungi Albanese, Abbas menekankan keperluan segera menghentikan pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin.

Abbas menyatakan bahawa mereka adalah wakil rakyat Palestin yang sah dan hak untuk membuat keputusan nasional terletak pada Pertubuhan Pembebasan Palestin.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya