Lelaki diselamatkan dari gua Turkiye stabil

Lelaki diselamatkan dari gua Turkiye stabil

MARK Dickey kelihatan tenang selepas berjaya dibawa keluar dari gua berhampiran Anamur di Mersin, Turkiye.-AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

MERSIN: Seorang pendaki gua Amerika Syarikat (AS) berjaya diselamatkan selepas terperangkap lebih seminggu di dalam gua bawah tanah sedalam 1,000 meter di selatan Turkiye.

Mark Dickey, 40, yang sedang dalam misi penerokaan antarabangsa di gua Morca di pergunungan Taurus wilayah Mersin dilaporkan mengalami masalah pendarahan gastrousus .

Lebih 200 penyelamat dari Turkiye, Croatia, Itali, Hungary, Poland, Romania, Ukraine dan beberapa negara lain dari seluruh Eropah bertungkus- lumus selama hampir sembilan hari untuk menyelamatkannya dari gua ketiga terdalam di negara itu.

Dickey dilaporkan terperangkap di kawasan gua yang dikelilingi oleh kawasan curam dan laluan sempit.

Suhu di dalam gua tersebut mencecah 39 darjah Celcius dengan persekitaran yang lembap dan basah menyukarkan operasi menyelamat.

Panggilan untuk membantu Dickey dikeluarkan daripada Persatuan Penyelamat Gua Eropah pada 2 September lalu.

Cabaran terbesar bagi penyelamat adalah bahagian menegak yang curam dan menavigasi melalui lumpur serta air pada suhu rendah di bahagian mendatar.

“Akhirnya, satu rancangan disusun dengan pasukan dibahagikan mengikut kewarganegaraan dan berpisah di pelbagai kedalaman untuk membawa Dickey melalui kawasan yang lebih tinggi daripada Bangunan Empire State itu.

“Setiap pasukan membantu membawa Dickey pada jarak sekitar 178 meter,” kata juru cakap anggota penyelamat.

Selepas berjaya dibawa keluar, Dickey dikejarkan ke hospital di bandar Mersin dan kini berada dalam keadaan stabil.-AGENSI

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN