fbpx

Tentera Ukraine rancang tawan semula Crimea?

WILAYAH Crimea diduduki Russia sejak 2014 ketika Vladimir Putin cuba merampas timur Ukraine. - AGENSI

KYIV: Tentera Ukraine mungkin melancarkan operasi ketenteraan di Crimea sebelum tahun baharu dan pencerobohan Russia dijangka bakal berakhir menjelang musim bunga, dakwa pegawai kanan tentera Kyiv.

Timbalan Menteri Pertahanan, Volodymyr Havrylov juga berkata, negaranya tidak akan mengadakan rundingan damai dengan Russia sehingga tentera negara itu keluar sepenuhnya daripada Ukraine.

Havrylov memberitahu saluran Sky News semasa lawatan ke Britain bahawa, peristiwa luar jangka di Moscow seperti penggulingan rejim Presiden Russia, Vladimir Putin, akan menguatkan tekad Ukraine dan mempercepatkan tamatnya perang.

“Russia berminat untuk berhenti seketika dalam perang ini supaya dapat berkumpul semula, untuk membawa lebih ramai orang daripada tanah air mereka. Itulah impiannya.

“Sebab itu kami tiada hak untuk berhenti. Kita kena maju. Kita boleh melangkah ke Crimea sebagai contoh, menjelang akhir Disember,” jelasnya.

Bekas mejar jeneral itu menambah, konflik itu mungkin kini berada di beberapa bulan terakhirnya.

“Sudah tentu peperangan akan mengambil sedikit masa. Tetapi perasaan saya ialah menjelang akhir musim bunga, perang ini akan berakhir,” ujarnya lagi.

Crimea diduduki oleh Russia lapan tahun lalu sebagai sebahagian daripada percubaan asal Putin untuk merampas sebahagian besar kawasan timur Ukraine, termasuk wilayah Luhansk dan Donetsk yang dikuasai Russia.

Satu referendum palsu di semenanjung Laut Hitam, yang dinilai untuk pangkalan tentera lautnya, menyaksikan ’97 peratus’ pengundi memilih untuk menyertai Russia, dengan peratusan keluar mengundi 83 peratus.

Apabila Ukraine mengundi untuk kemerdekaan daripada Russia pada 1991, sebanyak 92 peratus pengundi menyokong langkah itu tetapi di Crimea, hanya 54 peratus bersetuju manakala 37 peratus lagi menyatakan tidak.

UKRAINE SEMAKIN YAKIN

Pemimpin Ukraine semakin yakin sejak merebut semula ibu kota wilayah Kherson dua minggu lalu.

Havrylov juga turut meramalkan peristiwa seperti kejatuhan Putin boleh menghalang kemaraan tentera Russia dan mempercepatkan kemenangan Ukraine.

“Saya fikir Russia mungkin menghadapi masalah besar di negara mereka, di dalam Russia dan ia boleh menyumbang kepada kejayaan kita bersama Crimea.

Jelasnya, prospek serangan nuklear kemungkinan tidak akan berjaya tetapi beliau menegaskan bahawa Kyiv sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan yang berlaku.

“Bagi semua orang ia akan adil. Tuhan mengetahui senario apa tetapi serangan nuklear bukanlah suatu ancaman yang akan menghalang kita daripada meneruskan peperangan kita.

“Terdapat keputusan dalam masyarakat di Ukraine bahawa kita akan sampai ke penghujungnya,” katanya.

RUSSIA SASAR KEMUDAHAN TENAGA NUKLEAR

Loji janakuasa nuklear Zaporizhzhia di Ukraine, yang berada di bawah kawalan Russia, digegarkan dengan puluhan letupan sejak kelmarin.

Serangan terbaharu itu mendapat kecaman daripada badan pemerhati nuklear Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) yang menyifatkan serangan sedemikian berisiko membawa bencana besar.

Menurut Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), lebih satu dozen letupan menggegarkan loji tenaga nuklear terbesar Eropah itu pada petang Sabtu dan Ahad.

Moscow dan Kyiv kedua-duanya menyalahkan satu sama lain berhubung bedilan di kemudahan itu seperti yang mereka lakukan berulang kali sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Ketua IAEA, Rafael Grossi berkata, berita letupan itu amat membimbangkan.

“Letupan berlaku di tapak loji kuasa nuklear utama di sini, yang sama sekali tidak boleh diterima. Sesiapa yang bertanggungjawab mesti berhenti serta-merta. Seperti yang saya katakan berkali-kali sebelum ini, anda bermain dengan api!” tegasnya dalam satu kenyataan.

Memetik maklumat yang diberikan oleh pengurusan loji, pasukan IAEA di lapangan berkata, terdapat kerosakan pada beberapa bangunan, sistem dan peralatan, tetapi tiada masalah yang kritikal untuk keselamatan dan keselamatan nuklear setakat ini.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN