Muhit Kassim cipta baja kimia untuk pokok - Utusan Malaysia

Muhit Kassim cipta baja kimia untuk pokok

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Pada 2 April 1979, akhbar Utusan Malaysia melaporkan seorang bekas anggota polis, Muhit Kassim, 68 tahun dari Ramuan China Besar, Melaka telah berjaya mencipta sejenis baja kimia yang boleh mempercepatkan pengeluaran akar-akar pokok.

Menurut beliau, serbuk kimia yang digelar ‘PANTAS‘ itu telah diakui kejayaannya oleh orang perseorangan dan badan-badan yang terlibat dalam pertanian termasuklah Universiti Pertanian, RISDA, Jabatan Pertanian dan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP).

Antara peristiwa lain yang menarik.

  • 2 April 1982Sebuah asrama bagi menempatkan jemaah haji dari Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selatan Thai akan dibina di tapak seluas tujuh ekar di Pengkalan Chepa.
  • 2 April 1983Malaysia dan negara-negara ASEAN lain akan terus berusaha mencari penyelesaian politik kepada masalah yang dihadapi oleh Negara Kemboja.
  • 2 April 1984 – Juara Bintang RTM 83, Juliza Adlizan menegaskan, beliau akan terus menyanyi meskipun cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428/019-3330317 atau e-mel ke: [email protected]

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya