Pulau pelaksanaan 3M, dua sekolah SJK disiasat - Utusan Malaysia

Pulau pelaksanaan 3M, dua sekolah SJK disiasat

Pada 29 Januari 1982, akhbar Utusan Malaysia melaporkan Tun Musa Hitam mengarahkan Kementerian Pelajaran menyiapkan laporan lengkap berhubung tindakan “memulau” kelas oleh sebilangan murid-murid di dua buah sekolah rendah jenis kebangsaan Cina di Daerah Hulu Langat.

Sebilangan murid-murid darjah satu dari dua buah sekolah rendah jenis kebangsaan Cina di Kajang dan Semenyih tidak hadir hari ini kerana ibu-bapa mereka dikatakan memulaukan pelaksanaan sistem 3M.

Antara peristiwa lain yang menarik.

  • 29 Januari 1976 – Satu rombongan Jawatankuasa Negara bagi Kerjasama Ekonomi dari Rusia tiba di Malaysia untuk mengadakan rundingan mengenai Projek Empangan Tembeling.
  • 29 Januari 1980 – Penduduk di sekitar Bera dan Temerloh terputus hubungan setelah jambatan yang menyeberangi Sungai Bera roboh ketika banjir bulan Disember lalu.
  • 29 Januari 1982 – Kementerian Perdagangan dan Perindustrian akan bertindak tegas ke atas pekedai-pekedai yang menaikkan harga telur kerana telur tertakluk di bawah Akta Kawalan Harga.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN