Mereka yang bersubahat dengan komunis tidak boleh dimaafkan - Utusan Malaysia

Mereka yang bersubahat dengan komunis tidak boleh dimaafkan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Pada 28 September 1973, Utusan Malaysia melaporkan penegasan Perdana Menteri, Tun Abdul Razak yang tidak akan memaafkan sesiapa sahaja yang didapati bersubahat dengan pengganas komunis.

Ini kerana orang yang mereka lindungi itu adalah musuh kita“, tegas Perdana Menteri dalam satu sidang akhbar ketika mengulas penahanan seramai 29 orang tokoh ternama di Sarawak yang disyaki bersubahat dengan komunis di negeri itu.

Antara peristiwa lain yang menarik

  • 28 September 1972 – Kira-kira 50 guru bukan Melayu daripada 70 guru sekolah rendah dari jajahan Kota Bharu sedang mengikuti kursus pengajaran tulisan dan ejaan jawi.
  • 28 September 1973 – Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) akan melakukan penerbangan pelancarannya ke Taipei pada 4 Oktober depan.
  • 28 September 1982Sultan Selangor menyatakan rasa sukacitanya berikutan ura-ura hendak menukar nama Kelab Selangor kepada Kelab Kuala Lumpur telah ditarik balik.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya