fbpx

Malaysia pusat ternakan lembu besar-besaran

Pada 21 September 1971, Utusan Malaysia melaporkan Malaysia amat sesuai untuk menjalankan perusahaan menternak lembu dan kerbau secara besar-besaran seperti yang dijalankan oleh negara Eropah dan Amerika Syarikat.

Iklim tropika negara ini adalah salah satu sebab kenapa ia amat sesuai sekali bagi menjalankan perusahaan seperti itu”, kata Menteri Pertanian dan Tanah, Tan Sri Ghazali Jawi.

Antara peristiwa lain yang menarik

  • 21 September 1973 – Sebuah hotel moden berharga RM4 juta akan dibina oleh Perbadanan Kemajuan Bukit Fraser di kawasan pelancongan di situ tidak lama lagi.
  • 21 September 1974 – ‘Syarikat Gurun‘ merupakan syarikat gabungan beberapa ahli perniagaan dan perusahaan Melayu telah membuka bengkel pertukangan besi yang terletak di Jalan Sawah Lebar, Kuala Pilah baru-baru ini.
  • 21 September 1975 – Juara tinju heavyweight dunia, Muhammad Ali hari ini berkata bahawa beliau telah memperolehi pendapatan 100 juta Dollar Amerika sejak menceburkan diri di lapangan tinju profesional.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN