fbpx

Zebra Studio sasar 12 filem, 24 bulan,100 juta

KUALA LUMPUR : Zebra Studio Sdn Bhd dan Tremendous Entertainment baru-baru ini mengumumkan perjanjian usaha sama untuk menghasilkan 12 filem dalam tempoh 24 bulan dengan anggaran 100 juta ringgit.

Secara purata RM5 hingga RM10 juta akan dibelanjakan untuk membuat setiap filem bergantung pada keperluan produksi filem tersebut.

Malah, ia juga merangkumi anggaran jumlah pelakon yang diperlukan iaitu sekitar 120 orang daripada 12 filem tersebut sementara dianggarkan 600 hingga 800 anggota kru produksi akan terlibat sepanjang produksi kesemua 12 filem itu.

Menurut pengasas dan Pengarah Zebra Studio, Saraleana Nattaya Azmi, objektif itu juga akan memperlihatkan setiap filem kelak akan terdiri daripada 2 hingga 10 pelakon utama dan pelakon sokongan untuk menjalankan peranan yang ditentukan untuk setiap filem.

“Semua orang di industri hiburan berpeluang untuk menyertai sebahagian daripada 12 filem bergantung pada keinginan mereka untuk berlakon dan ikut watak yang dikehendaki. Sesiapa sahaja berpeluang untuk mencuba terutamanya pelakon baru yang sedang mencari kejayaan kerjaya dalam industri hiburan.

“Pelakon veteran dan popular juga berpeluang mengembangkan karier lakonan mereka ke pasaran antarabangsa dalam 12 filem ini, ”katanya.

Menurut Saraleana, uji bakat terbuka akan dimulakan setiap dua bulan sebelum penggambaran bermula dengan uji bakat pertama telah pun bermula pada bulan ini untuk filem seterusnya.

Katanya lagi, Zebra Studio akan menghantar butiran pemeran terbuka dan menerima kiriman di akaun media sosial pelakon-pelakon dengan setiap yang berminat, digalakkan untuk sentiasa memantau akaun @zebrastudiomy di Facebook dan Instagram.

“Dua belas filem ini akan terdiri daripada pelbagai genre seperti komedi, aksi, drama, percintaan, filem berkala dan banyak lagi.

“Bergantung pada jenis watak yang pelakon audisi untuk, mereka berpotensi untuk membintangi tiga filem berterusan. Setiap penggambaran akan dibuat dalam jangka masa 20 hingga 35 hari setiap filem,”katanya.

Sementara itu, Pengarah Bersama Zebra Studio dan pengarah pemenang anugerah antarabangsa, CL Hor berkata, pihaknya akan membuka peluang kepada pelbagai pengarah dan pengeluar untuk menjalin kerjasama dengan syarikat mereka.

“Kami akan memberi peluang kepada pelbagai pengarah dan pengeluar untuk bekerjasama dengan kami untuk meningkatkan industri kreatif dan produksi di Malaysia.

“Ini termasuk memberi mereka peluang untuk mengembangkan kreativiti mereka kepada penonton antarabangsa yang lebih luas melalui 12 filem ini.

“Sudah tentu, ini bukan sahaja memberi peluang untuk membantu para pelakon yang berjuang tanpa mengira bangsa, tetapi juga untuk menyatukan semua orang dalam industri hiburan bersama-sama bergantung kepada pengarah dan pengarah fotografi setiap filem,”katanya.

BERITA BERKAITAN

Menarik di Kosmo!