Seni Foto: Teknik light trail hasilkan cahaya berwarna - Utusan Malaysia

Seni Foto: Teknik light trail hasilkan cahaya berwarna

PERGERAKAN kereta di Persiaran Perdana hanya kelihatan lampu merah dan putih apabila menggunakan kelajuan pengatup 1/0, bukaan 29.0 dengan ISO 100
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SEKIRANYA anda ingin merakam fotografi light trail yang indah dan berwarna, anda mesti memahami beberapa teknik dan muslihat bagaimana jalan cahaya berfungsi.

Ia sebenarnya sangat mudah. Fotografi jejak cahaya menggunakan kelajuan pengatup yang panjang untuk menangkap lampu kereta semasa bergerak, akan menghasilkan gambar yang kreatif dan artistik.

Anda boleh membuat gambar jejak cahaya yang indah di mana-mana sahajadi bandar, pinggir bandar, di luar bandar bahkan di padang pasir.

Anda hanya memerlukan peralatan yang betul seperti tripod, penapis seperti lter ND dan pelepas kabel jarak jauh.

PERGERAKAN kereta di Lebuhraya Sultan Iskandar berhampiran Parlimen tidak jelas, hanya  kelihatan cahaya lampu apabila menggunakan kelajuan pengatup 1/0, bukaan 16.0 dengan ISO 100.

Kamera memainkan peranan penting untuk mencuba light trail. Kamera  DSLR dan mirrorless antara kamera yang menawarkan kemudahan seperti mod Manual atau Shutter Priority, ia dapat  memudahkan lagi kerja jurufoto.

Cahaya amat penting dalam fotografi jejak cahaya, ia memerlukan kegelapan, tetapi pukul berapa yang terbaik?

PERGERAKAN kereta di lebuh raya tidak jelas, hanya kelihatan lampu kereta apabila menggunakan kelajuan pengatup 1/0, bukaan 9.0 dengan ISO 160.

Sekiranya anda merakam sejurus matahari terbenam? Sejam selepas atau tengah malam? Ia bergantung pada kesan yang anda mahukan.  Sekiranya anda merakam  pada tengah malam, anda akan mendapat imej yang sangat gelap dengan laluan cahaya tanpa kelihatan sebuah kereta.

Secara peribadi, saya lebih suka mengambil gambar semasa matahari terbenam. Anda akan menangkap jejak cahaya bersama dengan cahaya sekitar di langit dan dapat menambahkan suasana
pada komposisi.

PERGERAKAN kereta di Lebuhraya Sultan Iskandar berhampiran Parlimen tidak jelas, hanya kelihatan cahaya lampu apabila menggunakan kelajuan pengatup 1/0, bukaan 16.0 dengan ISO 100.

Memilih komposisi dengan lebih teliti, tetapi jika anda mahukan perhatian yang menarik, anda perlu memikirkan lebih jauh tentang lokasi, masa dan pembingkaian.

Sebagai contoh, saya mengesyorkan anda mencari perspektif kreatif, iaitu perspektif melampaui piawaian dan tahap pandangan mata.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN