MGRC tawar ujian kesuburan berpandukan DNA - Utusan Malaysia

MGRC tawar ujian kesuburan berpandukan DNA

SASHA NORDIN

PETALING JAYA: Malaysian Genomics Resource Centre Berhad (MGRC) dan Divine Genes Sdn. Bhd. bekerjasama dalam menerokai peluang perniagaan berhubung peningkatan dan pengedaran ujian genetik antarabangsa untuk kesihatan reproduktif.

Divine Genes adalah syarikat pegangan pelaburan yang terlibat di dalam perniagaan pengedaran produk farmaseutikal, perkhidmatan perundingan kewangan serta barangan dan perdagangan am.

Di bawah kerjasama strategik ini, ujian genetik Divine Genes untuk kesihatan reproduktif akan ditambah di dalam portfolio ujian genetik Malaysia Genomics yang akan memasarkan dan mengedarkan ujian ini di Malaysia dan luar negara. 

Ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Genomics, Sasha Nordin berkata, kedua-dua pihak juga akan bekerjasama dalam meningkatkan produk.

Jelasnya, kekurangan kesuburan dan kadar kelahiran adalah perkara biasa di seluruh dunia dan permintaan untuk perubatan reproduktif semakin meningkat di banyak negara.

“Ujian kesuburan baharu yang didorong oleh asid deoksiribonukleik (DNA) ini dapat membantu pakar kesihatan reproduktif dan pesakit mereka membuat keputusan penting dalam menyokong meningkatkan hasil rawatan kesuburan.

“Ujian ini akan membentuk bahagian penting dalam portfolio saringan genetik Genomik Malaysia daripada lebih 550 ujian yang terdapat di seluruh Asia Tenggara dan Timur Tengah,” katanya dalam kenyataan.

Sementara itu, Pengarah Divine Genes, Dr. Pawel Suwinski berkata, ini adalah peluang yang baik bagi syarikat untuk bekerjasama dengan organisasi dengan jangkauan pasaran, rekod prestasi dan platform untuk mengedarkan ujiannya. 

“Kerjasama ini merupakan platform yang baik bagi kedua-dua pihak untuk memanfaatkan kekuatan masing-masing dalam meningkatkan produk dan mengembangkan pasaran untuk ujian,” ujarnya. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN