fbpx

Sime Darby Property, LOGOS umum penutupan dana AS$250 juta

PETALING JAYA: Usaha sama (JV) Sime Darby Property Berhad dan LOGOS SE Asia Pte. Ltd. (LOGOS Property) (SDPLOG), mengumumkan penutupan pertama dana pembangunan perindustrian bernilai AS$250 juta, dengan 70 peratus komitmen modal dijamin

Dana patuh syariah itu akan dikordinasi oleh Permodalan Nasional Berhad dan dana unit amanah di bawah pengurusannya serta Kumpulan Wang Persaraan (KWAP).

Bersama Sime Darby Property dan LOGOS Property sebagai penaja dan pelabur bersama dalam dana, ia akan membolehkan pembangunan aset logistik dalam tempoh tiga tahun akan datang, selaras dengan rancangan perniagaan dana.

Menurut kenyataan bersama, modal segera yang tersedia untuk dana untuk digunakan pada penutupan pertama ialah RM500 juta dan embiayaan daripada pelabur akan menyokong aset hartanah logistik moden bersepadu yang mampan berskala besar di Malaysia dengan pensijilan bangunan hijau.

Pengarah Urusan Sime Darby Property, Datuk Azmir Merican berkata, dana itu mendapat manfaat daripada subtema logistik dan pergudangan, e-dagang dan rantaian sejuk, yang mendapat permintaan tinggi berikutan aliran perdagangan global dan perkembangan rantaian bekalan, serta peningkatan pertumbuhan e-dagang dan perubahan pilihan pengguna.

“Kami yakin minat keseluruhan dalam logistik sebagai kelas aset akan meningkat. Taman Logistik E-Metro terletak di lokasi yang strategik dan dihubungkan dengan lebuh raya, pelabuhan laut dan lapangan terbang, menjadikannya lokasi yang ideal untuk hab rantaian bekalan serantau,” katanya.

Di tapak sulungnya, Taman Logistik E-Metro seluas 177 ekar, dana itu bersedia untuk manyampaikan aset logistik seluas lapan juta kaki persegi di kawasan boleh disewa kasar.

Terletak di perbandaran Sime Darby Property di Bandar Bukit Raja, Taman Logistik E-Metro akan menampilkan gabungan kemudahan spesifikasi siap dibina.

Sementara itu, Ketua LOGOS Malaysia, David Aboud berkata, reka bentuk dan pembinaan dua kemudahan pertama di E-Metro Logistics Park, Hab Metro 1 & 2, masing-masing berukuran 800,000 meter persegi dan 1.2 juta meter persegi kawasan boleh pajak kasar, sedang dijalankan dan fasa pertama untuk penyewa yang dikenal pasti dijangka siap pada Jun 2023.

“Kemudahan logistik yang akan dibangunkan oleh dana itu akan direka bentuk dengan ciri seperti ruang pejabat dan kemudahan pengguna biasa serta kemudahan, sistem keselamatan dan ketinggian rak simpanan yang mencukupi serta sistem pemadam kebakaran moden.

“Penyewa akan diberikan penyelesaian untuk mengembangkan perniagaan mereka dengan cekap, dengan fleksibiliti untuk mengguna pakai dan mengmbangkan reka bentuk susun atur mengikut keperluan komersial termasuk untuk automasi gudang,” katanya. – UTUSAN

BERITA BERKAITAN

Menarik di Kosmo!