fbpx

Kekayaan Elon Musk jatuh bawah AS$200 bilion

Elon Musk
KEKAYAAN Elon Musk jatuh di bawah AS$200 bilion berikutan kejatuhan saham Tesla.- AFP

LONDON: Elon Musk sekali lagi terkeluar daripada kelab manusia terkaya dalam kelompok AS$200 bilion (RM878.41 billion).

Musk, orang terkaya di dunia, menyaksikan kekayaannya jatuh pada Selasa sebanyak 5.4 peratus kepada AS$192.7 bilion (RM846.35 bilion) apabila saham Tesla Inc. susut hampir 7.0 peratus. 

Kerugian syarikat pembuat kereta elektrik itu mengatasi kerugian Indeks S&P 500 yang lebih luas, yang menyaksikan penyusutan 0.8 di akhir sesi dagangan.

Walaupun kekayaan Musk adalah yang paling rendah sejak 26 Ogos, pengasas bersama Tesla itu masih dalam kalangan usahawan terkaya daripada segelintir yang bernilai sekurang-kurangnya AS$100 bilion, menurut Indeks Billionaires Bloomberg. 

Jeff Bezos dari Amazon.com Inc. berada di tempat kedua dengan nilai AS$127.8 bilion.

Kekayaan Musk, 50, kali terakhir merosot di bawah ambang AS$200 bilion pada Mac namun pasaran segera mengadakan rali, meningkatkan nilai bersihnya kepada AS$288 bilion (RM1.2 trilion) pada 4 April, menurut indeks kekayaan.

Pada hari yang sama, Musk mendedahkan bahawa dia telah memperoleh kira-kira 9.0 peratus saham daripada platform media sosial Twitter Inc. 

Beberapa hari kemudian dia melancarkan bidaan pengambilalihan dan akhirnya mendapat kelulusan lembaga, tetapi keraguan terhadap pengambilalihan itu telah berkembang di tengah-tengah kerugian saham teknologi yang mengheret ke bawah saham kedua-dua syarikat.

Menurut Musk, perjanjian itu akan ditangguhkan sehingga Twitter mengeluarkan bukti awam tentang bilangan akaun pada platform yang dikawal oleh bot. Twitter mengekalkan pembelian itu bergerak ke hadapan seperti yang dirancang.

Kekayaan Musk memuncak pada AS$340.4 bilion (RM1.5 trilion) pada 4 November, apabila saham Tesla mencapai rekod tertinggi. 

Beberapa hari kemudian, dia bertanya kepada pengikut Twitternya jika dia harus menjual sebahagian daripada pegangannya, mencetuskan kemerosotan mendadak dalam saham syarikat itu yang memadamkan AS$35 bilion daripada nilai bersihnya dalam sehari.

Itu adalah jumlah yang hampir tidak pernah berlaku sebelum ini.

Musk akhirnya menyelesaikan satu siri jualan saham bernilai lebih daripada AS$16 bilion dan turut menyumbangkan AS$5.7 bilion saham kepada badan amal. – AGENSI

BERITA BERKAITAN

Menarik di Kosmo!