Pendapatan Sunway meningkat 4.7 peratus - Utusan Malaysia

Pendapatan Sunway meningkat 4.7 peratus

PANDEMIK Covid-19 terus menjadi cabaran kepada pertumbuhan Sunway terutama segmen hartanah dan perhotelan. - GAMBAR HIASAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Sunway Bhd. mencatat pendapatan sebanyak RM1.02 bilion untuk suku semasa yang berakhir pada 31 Mac 2021 berbanding RM971.4 juta pada suku yang sama tahun sebelumnya, meningkat 4.7 peratus tahun ke tahun.

Pendapatan lebih tinggi itu didorong oleh sumbangan yang lebih tinggi dari kebanyakan perniagaan segmen kecuali segmen pembangunan harta tanah dan pelaburan harta tanah.

Keuntungan sebelum cukai (PBT) menguncup sebanyak 6.7 peratus tahun ke tahun, dari RM93.5 juta kepada RM87.2 juta berdasarkan sumbangan lebih rendah daripada harta tanah segmen pembangunan dan pelaburan harta tanah.

Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan Sunway, Chong Chang Choong berkata, perniagaan perhotelan dan percutian kumpulan terus dipengaruhi oleh situasi pandemik, namun segmen perniagaan yang lain lebih berdaya tahan dan terus menunjukkan prestasi sekali gus memberikan hasil yang memuaskan.

“Dengan pelaksanaan program vaksinasi yang sedang dijalankan secara progresif, kami berharap wabak ini dapat diatasi. Perkara ini baik bagi kumpulan untuk maju seiring dengan pemulihan ekonomi lebih mampan, disokong oleh ekonomi global yang pulih dan mempercepat perbelanjaan rangsangan fiskal oleh kerajaan.

“Sekiranya tidak berlaku sebarang perkara di luar jangka, kumpulan menjangkakan prestasi kewangan 2021 yang memuaskan,” katanya dalam kenyataan.

Bagaimanapun, kumpulan baru-baru ini melancarkan dua projek kondominium eksekutif di Singapura, yang berjalan lancar diterima oleh pasaran. Keuntungan pembangunan akan hanya dapat diiktiraf setelah selesai dan diserahkan projek.

Untuk suku semasa, sebahagian besar segmen perniagaan terus pulih secara beransur-ansur daripada wabak walaupun terdapat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0.

Perniagaan percutian di bawah segmen Pelaburan Harta terus memberi kesan buruk kerana penutupan operasi taman tema, syarat penjarakan sosial yang lebih ketat dan sekatan perjalanan antara negeri. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN