Bina segera pusat pelupusan sisa kimia di Johor - Hassan - Utusan Malaysia

Bina segera pusat pelupusan sisa kimia di Johor – Hassan

HASSAN ABDUL KARIM
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

JOHOR BAHRU: Kerajaan digesa menyegerakan pembinaan sebuah pusat pelupusan sisa kimia di Johor bagi menangani masalah pembuangan sisa kimia atau bahan buangan ke sungai berhampiran.

Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim berkata, cadangan tentang pembinaan pusat pelupusan sisa kimia itu telah lama disuarakannya, namun belum ada perancangan konkrit dibuat.

Pada bulan lalu, beliau sekali lagi menyuarakan perkara sama kepada Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad tentang cadangan tersebut kerana tidak mahu tragedi Sungai Kim Kim berulang.

“Secara peribadi, saya sudah suarakan perkara ini di Parlimen sejak berlakunya kes pencemaran Sungai Kim Kim pada 2019. Kemudian, saya dijanjikan ia akan dibina segera, tetapi kita faham kerajaan bertukar-tukar.

“Semalam, saya maklumkan pula mengenai keputusan Mahkamah Sesyen Johor Bahru terhadap pelaku yang menyebabkan berlakunya pencemaran Sungai Kim Kim, saya mahu beliau (Nik Nazmi) tahu betapa seriusnya isu pencemaran sungai ini terutamanya di Pasir Gudang dan beliau ambil maklum,” katanya mengulas tentang keputusan yang dikenakan mahkamah terhadap seorang pemandu lori yang mengaku bersalah menyebabkan kejadian pencemaran membabitkan pelupusan haram buangan terjadual di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang pada 2019.

Pada 30 November lalu, seorang pemandu lori dilaporkan didenda maksimum RM100,000 kerana menyebabkan kejadian pencemaran Sungai Kim Kim itu.

Jabatan Alam Sekitar (JAS) dalam kenyataannya memaklumkan N. Maridass didapati melepaskan enap cemar berminyak seperti yang tersenarai dalam Jadual Pertama, Peraturan-Peraturan Kualiti Alam Sekeliling (Buangan Terjadual) 2005 ke sungai itu.

JAS memaklumkan syarikat P Tech Resources Sdn. Bhd., yang didakwa dengan lapan pertuduhan di bawah Peraturan-Peraturan Kualiti Alam Sekeliling (Udara Bersih) 2014, juga didenda RM40,000 bagi setiap pertuduhan menjadikan jumlah keseluruhan denda RM320,000.

Kejadian pencemaran sisa bahan kimia pada 13 Mac 3019 itu menjejaskan kesihatan lebih 2,000 orang awam dan menyebabkan 111 sekolah di Pasir Gudang ditutup dipercayai susulan pembuangan sisa toksik di Sungai Kim Kim pada 7 Mac.

Insiden itu turut menyaksikan 947 orang dirawat dengan sembilan daripada mereka ditempatkan di Unit Rawatan Rapi, Hospital Sultan Ismail (HSI).

Mengulas lanjut, Hassan berkata, dengan adanya pusat pelupusan sisa kimia itu nanti akan dapat mengurangkan kos penghantaran ke tempat pengurusan sisa kimia di Negeri Sembilan.

Beliau menyarankan supaya pusat pelupusan sisa kimia itu dibina di kawasan tumpuan industri seperti Pasir Gudang, Tebrau atau Pengerang.

“Untuk lupuskan sisa kimia ini, syarikat terbabit perlu hantar ke Negeri Sembilan. Ia menelan belanja yang besar dan jauh, itu mendorong tindakan tidak bertangggungjawab dengan membuangnya ke dalam sungai,” katanya. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya