fbpx

Kem Brazil cemas

Neymar diasak pemain Serbia, Andrija Zivkovic dalam saingan Kumpulan G minggu lalu. Dia yang cedera dalam perlawanan itu belum pasti akan turun menentang Korea Selatan, esok walaupun sudah kembali dalam kem latihan. – AFP

DOHA: Brazil yang diletakkan se­­bagai pasukan pilihan ki­ni berdepan dilema masalah ke­cede­raan pemain utama.

Kem perubatan pasukan kini berlumba dengan masa untuk mengatasi kecederaan pemain utama ketika mereka membuat persiapan terakhir menentang Ko­rea Selatan, sejak tewas 1-0 kepada Cameroon, Jumaat lalu.

Neymar belum pulih kecederaan buku lali ketika menentang Serbia, dan mereka hanya mempunyai satu bek penuh selepas Alex Telles mengalami kecederaan lutut menentang Cameroon.

Danilo dan Alex Sandro dike­tepikan selepas kecederaan lebih awal dan ketersediaan mereka masih tidak jelas.

Telles dan penyerang Gabriel Jesus, yang turut mengalami kecederaan lutut ketika menentang Cameroon, secara rasmi diketepikan untuk baki kejohanan.

Selepas dua kemenangan, pe­ngendali Brazil, Tite membuat sembilan pertukaran ketika menang 1-0 menentang Switzerland.

“Permintaan fizikal semakin meningkat, masanya singkat, ia adalah kesan kumulatif permainan dan kadang kala anda tidak mempunyai masa maknanya pemulihan ideal di tangan anda.

“Saya tidak tahu apa yang perlu dikatakan selain itu, secara mental, piala ini sangat mencabar. Ia meletihkan,” jelas Tite.

Tite tidak membenarkan media menghadiri sesi latihan mereka Sabtu lalu tetapi berkata, Neymar, Alex Sandro dan Danilo sepatutnya berada di padang untuk menguji keadaan mereka.

Jika kedua-duanya tidak boleh bermain, pertahanan tengah Marquinhos mungkin boleh beralih ke kiri dan Dani Alves, 39 tahun, yang menjadi pemain Brazil tertua memulakan perlawanan Piala Dunia menentang Cameroon, boleh beraksi di sebelah kanan.

Jika Tite memilih menggunakan bek tengah Real Madrid, Eder Militao sebagai bek sayap, seperti yang dilakukannya semasa ketia­daan Danilo menentang Switzerland,

Brazil tidak akan mempunyai pertahanan lain untuk duduk di bangku simpanan.

Jika Neymar masih diketepikan, pemain ajaib Real Madrid, Rodrygo mungkin menjadi pilihan pertama Tite, kerana gandi­ngan Fred dan rakan sepasukan­nya di Manchester United, Ca­­semiro di bahagian tengah yang digunakan Tite ketika menentang Switzerland dilihat kurang meyakinkan. – Agensi/UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN