'Saya dipaksa lari dari depot'  - Utusan Malaysia

‘Saya dipaksa lari dari depot’ 

BEBERAPA tahanan etnik Rohingya yang ditahan selepas meloloskan diri dari Depot Imigresen Sementara Relau, Bandar Baharu hari ini. - UTUSAN/SHAHIR NOORDIN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BANDAR BAHARU: Seorang tahanan Rohingya yang melarikan dari dari Depot Tahanan Imigresen Sementara Relau, di sini, hari ini didakwa terpaksa  berbuat demikian kerana tidak sanggup dipukul sekiranya enggan berbuat demikian.

Menurut tahanan itu, dia telah dipukul sehingga lebam di mukanya oleh salah seorang tahanan lain kerana pada awalnya dia tidak mahu melarikan diri ketika rusuhan berlaku.

Selain itu, katanya, dia turut mengalami luka di kepala kerana dipercayai terjatuh sewaktu melarikan diri dalam gelap.

“Tahanan yang membuat kecoh tersebut merupakan mereka yang tidak memiliki kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR).

“Jumlah mereka terlalu ramai dan memaksa kami yang memiliki kad sah supaya turut melarikan diri beramai-ramai atau kami akan dipukul serta dicederakan,” katanya ketika selepas ditahan semula di sini hari ini.

Tahanan tersebut bersama dua lagi individu yang turut sama diberkas dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Bandar Baharu sebelum dihantar ke depot untuk tindakan lanjut.

Seorang tahanan tersebut turut cedera di kaki ketika melarikan diri dengan mereka dikatakan bersembunyi dalam dusun durian sebelum diberkas polis.

Penangkapan mereka itu difahamkan dibuat hasil maklumat orang awam dan penduduk kampung. –UTUSAN ONLINE

 

 

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya.