Remaja maut tergelincir mendaki bukit - Utusan Malaysia

Remaja maut tergelincir mendaki bukit

ANGGOTA membawa mayat seorang remaja yang maut selepas tergelincir ketika mendaki Bukit Banang, Batu Pahat.-Gambar Bomba Johor
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BATU PAHAT : Seorang remaja wanita maut selepas tergelincir kemudian terjatuh ke dalam gaung ketika melakukan aktiviti mendaki di Bukit Banang di sini hari ini.

Dalam kejadian pada pukul 11.30 pagi itu, mangsa, Aina Nabilah Yusof, 20, meninggal dunia selepas cedera parah pada anggota badan dan kepala.

Menurut Komander Operasi Penolong Kanan, Penguasa Bomba Mohd. Fauzi Mohd. Nor, mangsa terjatuh ketika mendaki bukit bersama rakannya di kawasan berkenaan.

Mangsa dipercayai tergelincir ketika melalui laluan curam bukit sebelum terjatuh ke dalam gaung sedalam 80 meter.

“Pusat Gerakan Operasi (PGO) menerima panggilan kecemasan pada pukul 11.34 pagi sebelum operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa jatuh gaung digerakkan.

“Sebuah jentera FRT, dua EMRS dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Batu Pahat dan BBP Penggaram dengan kekuatan keseluruhan seramai enam belas 16 orang anggota telah dihantar ke tempat kejadian,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Mohd. Fauzi berkata, mangsa berjaya dibawa naik menggunakan tali dengan kaedah hauling dan lowering.

Mangsa disahkan meninggal dunia pasukan perubatan Kementerian Kesihatan sebelum mayat diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut.

Jelas Mohd. Fauzi, operasi mencari dan menyelamat itu ditamatkan pada pukul 5.18 petang. -UTUSAN ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN