fbpx

5 Disember 2020, 11:39 pm

  TERKINI

Takut didenda, lelaki hilang MyKad mengaku disamun

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR: Seorang penghantar makanan sanggup membuat laporan palsu kononnya diragut kerana tidak mahu didenda kerana kehilangan MyKad.

Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Zairulnizam Mohd. Zainuddin berkata, laporan dibuat lelaki berusia 21 tahun itu pada 12.03 tengah malam semalam.

Katanya, lelaki itu mendakwa dihampiri dua individu tidak dikenali bagi bertanyakan arah jalan sebelum meragut beg silang miliknya,

“Bagaimanapun, soal siasat mendapati keterangan pengadu menimbulkan beberapa keraguan.

“Hasil siasatan lanjut, dia mengaku membuat laporan polis palsu mengenai kejadian itu disebabkan MyKad miliknya hilang ketika membuat penghantaran makanan kepada pelanggan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Zairulnizam berkata, lelaki itu memerlukan laporan polis untuk diserahkan kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi mengelak dikenakan denda.

Berikutan itu, katanya, polis membuka siasatan mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan.

“Dari Januari sehingga semalam, sebanyak 13 kes dan tujuh dituduh di mahkamah direkodkan berhubung laporan palsu berbanding empat kes dan dua dituduh di mahkamah pada tahun lalu.

“Orang awam supaya tidak membuat laporan palsu dan tindakan undang-undang akan diambil bagi mereka yang melakukan jenayah itu,” tegasnya.- UTUSAN ONLINE