KDNK Malaysia menuju pemulihan walaupun cabaran global

KDNK Malaysia menuju pemulihan walaupun cabaran global berterusan

kdnk
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Walaupun pengumuman pertumbuhan ekonomi negara (KDNK) pada kadar 3.3 peratus untuk suku ketiga (3Q23) oleh Bank Negara Malaysia baru-baru ini dilihat sebagai hambar, namun sudut positifnya ialah ia tanda ekonomi Malaysia menuju pemulihan walaupun berhadapan dengan cabaran global

Penganalisis berpendapat, KDNK Malaysia 3Q23 meningkat +3.3 petahun tahuan ke tahun (yoy) berbanding 2Q22: +2.9 peratus yoy,

Manakala KDNK meningkat 5.2 peratus bagi suku ke suku (qoq) berbanding suku kedua (2Q23) iaitu -0.8 peratus qoq).

Prestasi yang disebutkan di atas melebihi jangkaan pasaran yang berada pada +3.0 peratus yoy, terutamanya disebabkan oleh perbelanjaan isi rumah yang lebih kukuh sedikit daripada jangkaan dan pertumbuhan dalam pelaburan yang mencatatkan peningkatan sebanyak +4.6 peratus yoy dan +5.1 peratus yoy masing-masing.

Ini disokong oleh pertumbuhan berterusan perbelanjaan isi rumah, didorong oleh peningkatan dalam pasaran buruh (kadar pengangguran pada 3Q23 berada pada 3.4 peratus berbanding 2Q23 pada 3.5 peratus), serta kemajuan dalam projek berbilang tahun dan pengembangan kapasiti inisiatif yang dijalankan oleh perniagaan.

Sementara itu dari segi penawaran, peningkatan prestasi diterajui oleh sektor Perkhidmatan, Pertanian dan Pembinaan. Secara kumulatif, ekonomi Malaysia berkembang +3.9 peratus yoy untuk sembilan bulan 2023 berbanding +9.6 peratus yoy pada sembilan bulan 2022.

Sektor perkhidmatan berkembang +5.0 peratus yoy pada 3Q23 (berbanding 2Q23: +4.7 peratus yoy) dan +4.9 peratus qoq (berbanding 2Q23 -0.5 peratus qoq).

Pertumbuhan segmen ini didorong terutamanya oleh perdagangan borong dan runcit (+5.4 peratus yoy) dan subsektor pengangkutan dan penyimpanan (+12.8 peratus yoy).

Sektor pembuatan menguncup -0.1 peratus yoy tetapi mencatatkan +3.5 peratus  qoq pada 3Q23 berbanding +0.1 peratus  yoy dan -0.9 peratus qoq pada 2Q23. Kami berpendapat pemulihan qoq dalam sektor ini disebabkan terutamanya oleh peningkatan permintaan eksport luar, terutamanya dalam produk E&E.

Sektor Pembinaan meningkat +7.2 peratus  yoy dan +5.8 peratus  qoq pada 3Q23, daripada +6.2 peratus  yoy dan -0.7 peratus  qoq pada 2Q23.

Penambahbaikan dalam sektor ini dirangsang terutamanya oleh subsektor kejuruteraan awam yang mencatatkan pertumbuhan dua angka sebanyak +14.6 peratus  yoy (berbanding 2S23: +10.0 peratus  yoy). Pertumbuhan juga dirangsang oleh beberapa projek infrastruktur besar yang sedang dalam kemajuan seperti ECRL, LRT 3 dan lain-lain, memandangkan aktiviti pembinaan khusus meningkat +10.4 peratus  yoy (2S23: +6.4 peratus yoy).

Bangunan Kediaman meningkat +6.2 peratus  yoy, tetapi bangunan bukan Kediaman menguncup -4.7 peratus  yoy.

Penguncupan sektor Perlombongan dan Kuari berkurangan kepada -0.1 peratus  yoy dan +0.0 peratus  qoq pada 3Q23, daripada 2Q23 pada -2.3 peratus  yoy dan -6.5 peratus  qoq.

Prestasi sektor yang bertambah baik adalah disebabkan oleh harga komoditi yang agak stabil semasa suku tersebut.

Sektor pertanian pulih sedikit dengan pertumbuhan +0.8 peratus  yoy dan +4.5 peratus  qoq, berbanding -1.0 peratus  yoy dan – 3.5 peratus  qoq pada suku terakhir.

Prestasi sektor yang bertambah baik terutamanya disebabkan oleh prestasi yang lebih baik daripada subsektor kelapa sawit (+2.2 peratus  yoy) yang semakin meningkat kepada pemulihan harga MSM dan pengeluaran tandan buah segar yang lebih tinggi. – UTUSAN

 

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN