Kevin Lam ganti Domenic sebagai GMD/CEO Hong Leong Bank

Kevin Lam ganti Domenic Fuda sebagai GMD/CEO Hong Leong Bank

Hong leong

PETALING JAYA: HONG Leong Bank Berhad (HLBB) hari ini mengumumkan pelantikan Kevin Lam Sai Yoke sebagai Pengarah Urusan/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya (GMD/CEO) yang baharu menggantikan Domenic Fuda.

Domenis akan bersara sebagai GMD/CEO berkuat kuasa 30 Jun 2023 dan jawatan itu akan diambil alih oleh Kevin berkuat kuasa 1 Julai 2023.

Bank itu dalam satu kenyataan memberitahu, sejak menyertai HLBB pada 2016, Domenic telah menerajui pertumbuhan HLBB, dengan fokus pada penyelesaian tertumpu pelanggan, pelaburan teknologi dan digital serta kemampanan sebagai tonggak strategik untuk pertumbuhan semasa dan masa hadapan.

Di bawah kepimpinan Domenic, organisasi telah menyaksikan transformasi dalam saluran penyampaian,  pematuhan yang kukuh dan pengurusan risiko yayasan dan industri peneraju inisiatif strategik dalam ESG, serta peneraju kewangan metrik dalam produktiviti dan pulangan yang konsisten.

Domenic menambah: “Saya percaya bahawa sekarang adalah masa yang baik untuk menyerahkan kepimpinan Bank sebagai ia memulakan fasa pertumbuhan seterusnya. Ia adalah satu keistimewaan untuk memimpin HLBB melalui tempoh transformasi digital dan teknologi yang ketara, perubahan dalam pilihan pelanggan dan keperluan, dan melalui tempoh pandemik yang belum pernah terjadi sebelumnya, serta peringkat awal perjalanan ESG/kemampanan berbilang tahun”.

Lembaga Pengarah ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada Domenic atas kepimpinan beliau dan pencapaian, dan mendoakan kejayaannya dalam memulakan fasa seterusnya dalam hidupnya.

Lembaga berbesar hati mengalu-alukan Kevin sebagai GMD/CEO baharu untuk menerajui Bank pada fasa seterusnya pertumbuhan.

Kevin membawa bersamanya pengalaman perbankan, teknologi dan kepimpinan selama lebih 30 tahun bank serantau dan antarabangsa.

Sebelum menyertai HLBB, Kevin berkhidmat sebagai Ketua Perbankan Digital Kumpulan TMRW United Overseas Bank Limited (“UOB”), untuk pasaran serantau utamanya yang berpangkalan di Singapura.

Sebelum itu, beliau bekerja di pelbagai pasaran ASEAN selama sedekad termasuk di Jakarta sebagai Presiden Pengarah UOB Indonesia, dan di Kuala Lumpur di mana beliau mengetuai Perkhidmatan Kewangan Peribadi di UOB Malaysia dan kemudiannya berkhidmat sebagai Timbalan Ketua Pegawai Eksekutifnya di mana beliau menyelia perniagaan Perbankan Borongnya dan Teknologi dan Operasi.

Sebelum ini, beliau juga pernah mengetuai pinjaman perbankan pengguna, jualan dan pengedaran di Singapura dengan UOB, selepas masa dengan pelbagai bank antarabangsa dan firma teknologi yang berpangkalan di Singapura, Hong Kong dan Amerika Syarikat.

Kevin memegang ijazah sarjana muda dalam Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Kebangsaan dari Singapura. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN