25 maut, puluhan lagi cedera selepas puting beliung di Mississippi

25 maut, puluhan lagi cedera selepas puting beliung landa Mississippi

81 / 5,000 Translation results Translation result Pemandangan udara selepas puting beliung, di Rolling Fork, Mississippi. -REUTERS
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

MISSISSIPPI: Usaha mencari dan menyelamat diteruskan di Mississippi selepas puting beliung melanda beberapa negeri Amerika Syarikat (AS) pada Jumaat lalu.

Lapor BBC, sekurang-kurangnya 25 orang maut di Mississippi dan seorang di Alabama dengan berpuluh-puluh lagi cedera akibat bencana alam berkenaan.

Ribut itu memusnahkan beberapa bandar dengan Rolling Fork di barat Sharkey County dilaporkan hampir musnah sepenuhnya.

Gabenor Mississippi, Tate Reeves turut mengisytiharkan darurat bagi membantu bertindak balas terhadap kerosakan yang berlaku.

Presiden AS, Joe Biden juga menyifatkan imej bencana yang terpapar dari Mississippi sebagai menyayat hati dan berkata Kerajaan Persekutuan akan melakukan segala yang mampu untuk membantu.

“Kami akan berada di sana selagi ia mengambil masa. Kami akan bekerjasama menyampaikan sokongan yang anda perlukan untuk kerja-kerja pemulihan,” katanya dalam satu kenyataan.

Lebih banyak ribut diramalkan melanda bahagian Alabama dan Georgia pada awal hari Ahad dan berpotensi membawa hujan batu besar.

Sistem ribut yang melanda Mississippi menghasilkan puting beliung yang menyebabkan kerosakan besar di seluruh negeri.

Puting beliung berkenaan memusnahkan berpuluh-puluh bangunan di beberapa bandar kecil, menterbalikkan kenderaan dan menumbangkan banyak talian elektrik.

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya