RiX 2022 medan platform kembangkan industri rekaan dalaman

RiX 2022 platform kembangkan industri rekaan dalaman Malaysia

rix
RiX 2022 dirasmikan oleh Tan Sri Esa Mohamad, Ahli Lembaga Arkitek Malaysia.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Pameran Rekaan Dalaman Kali Keempat (RiX 2022) yang berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dari 27 hingga 30 Oktober lalu telah menjadi medan mengumpulkan pakar-pakar dan pemain industri dalam rekaan dalaman di negara ini.

Dianjurkan bersama oleh Institut Pereka Dalaman Malaysia (MIID) dan C.I.S, RiX ialah pameran separuh perdagangan untuk pengamal industri termasuk pereka dalaman, pereka produk, penentu spesifikasi, perdagangan dan profesional perniagaan serta pemilik rumah.

Diadakan sempana Minggu Reka Bentuk REKA 2022 (RDW) bertemakan “Design Forward – moving past pandemik dan ke masa hadapan” ia turut melibatkan persidangan yang menghimpunkan lima pereka dan arkitek dalaman dan antarabangsa untuk berkongsi mereka kreativiti dan pengalaman. 

rix

RiX bukan sekadar pameran, ia telah menjadi platform di mana khalayak boleh berhubung dengan yang sudah mapan dan pereka dalaman dan pempamer yang diiktiraf. 

Objektif acara itu adalah untuk menyediakan platform kepada rakyat Malaysia pemain industri reka bentuk dalaman untuk mempamerkan produk dan perkhidmatannya.

Selain itu ia juga medan untuk mereka memastikan idea, khidmat dan produk yang ditawarkan memenuhi keperluan pasaran.

Selain itu, ia juga platform untuk membina dan mengukuhkan keseluruhan perdagangan, amalan dan ekonomi.

“RiX dikendalikan oleh pereka terkemuka industri daripada MIID, dan ini mewakili platform kreatif pameran perdagangan untuk penerokaan idea untuk bertemu komersial dan keperluan kediaman yang mewakili ekspresi kreatif dan indah penyelesaian reka bentuk yang tiada tandingan. 

“Peranan dan objektif MIID daripada platform RiX ini adalah untuk industri, pengamal dan acara serentak MIID yang diadakan bersama seperti Persidangan REKA, Forum RiX dan sesi rangkaian lain akan memberi manfaat kepada rakan dalaman pereka bentuk dan pengamal industri, ” kata  Pengerusi Penganjur Minggu Reka Bentuk REKA 2022 (RDW) dan Timbalan Presiden MIID pada Majlis Pembukaan Rasmi RiX 2022.

Presiden C.I.S Datuk Vincent Lim pula berkata, RiX memberikan peluang untuk pertukaran dan inspirasi sambil mempamerkan produk dan ciptaan baharu yang dilancarkan oleh pelbagai syarikat.

“ Akhirnya, RiX ialah aadalah pameran khas yang membolehkan sambutan kreativiti, ketukangan, pemikiran reka bentuk dan bakat yang muncul,” katanya.

RiX diadakan serentak dengan HOMEDEC – sebagai reka bentuk rumah ikonik dan pameran dalaman yang bertujuan untuk memperkaya pengalaman membeli-belah oleh pemilik rumah sambil memberi  manfaat kepada mereka yang menghargai reka bentuk yang mana mereka boleh meneroka secara bebas di RiX.

Sorotan di RiX 2022:

  • Persidangan REKA 2022 – ‘Kebangkitan Semula’. Tahun ini, Persidangan REKA 2022 mengumpulkan sekumpulan pemikir kreatif untuk berkongsi pemikiran, pendekatan, campur tangan dan preposisi yang telah membawa perubahan positif di tengah-tengah anjakan, peluang dan kemungkinan. Persidangan REKA 2022 akan membawakan anda sesi dialog dan persembahan daripada pereka terkenal dari merentasi rantau ini. Antara konsep dan idea serta projek yang akan dibincangkan termasuklah, projek selesai dan aliran pemikiran reka bentuk akan datang.

 

  • Forum RiX – Ini adalah forum utama untuk profesional industri untuk menangani isu berkaitan industri. Tahun-tahun ini forum akan merangkumi lima topik yang merangkumi perkara reka bentuk.
  • Forum Pereka Muda -Forum ini, dengan kerjasama AYDA (juga dikenali sebagai Anugerah Pereka Muda Asia), bertujuan untuk memupuk generasi masa depan bakat Seni Bina dan Reka Bentuk Dalaman. AYDA memperkasakan pelajar pelbagai mereka bentuk disiplin untuk belajar silang dan rangkaian dengan profesional industri utama dan rakan sebaya di rantau ini.
  • Pihak RiX -Bertemu dan berhubung dengan pelbagai pemain industri dan sertai dalam sesi rangkaian perniagaan untuk memupuk dan menjalinkan hubungan dan berkumpul bersama sebagai sebuah komuniti.
  • Terbaik daripada RiX – Kategori produk: Menghormati reka bentuk dan kecekapan produk, anugerah ini merupakan tanda pengiktirafan untuk penentu industri dan pengguna akhir. Pasukan A yang dihakimi oleh industri akan menilai pencalonan produk dan dianugerahkan kepada pemenang semasa pameran. 

Kedua-dua RiX dan HOMEDEC akan memberi pengunjung akses kepada kedua-dua pameran secara serentak di pusat konvensyen.

HOMEDEC ialah pameran Malaysia yang ditubuhkan untuk mendapatkan idea dan inspirasi untuk pengubahsuaian rumah atau pengubahsuaian sambil belajar tentang trend dan idea terkini.  – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN