Warga emas korban pertama banjir di Johor - Utusan Malaysia

Warga emas korban pertama banjir di Johor

MAYAT Gan Ai Boon ditemukan dalam sungai setelah dihanyutkan arus deras ketika banjir di Serakek, Buloh Kasap di Segamat, Johor.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SEGAMAT: Seorang warga emas ditemukan lemas selepas motosikal yang ditungganginya hanyut dibawa arus deras di Serakek, Buloh Kasap, di sini hari ini.

Mangsa, Gan Ai Boon, 63, yang juga pekebun ditemukan kira-kira pukul 5.15 petang tadi pada jarak 50 meter dari lokasi mangsa dipercayai dihanyutkan arus deras.

Terdahulu, mangsa dalam perjalanan ke kebun duriannya semalam sebelum keluarganya membuat laporan apabila tidak pulang ke rumah.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bandar Segamat, Penolong Penguasa Bomba (PPgB) Muhd. Hazim Abdul Razak berkata, mangsa cuba menyeberangi arus deras di atas jalan yang digenangi air.

“Disebabkan arus terlalu deras, mangsa tidak dapat mengawal motosikalnya lalu dihanyutkan sehingga ke dalam sungai yang berhampiran.

“Ini adalah korban pertama melibatkan mangsa lemas sejak daerah Segamat dilanda bah tempoh hari,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurut Muhd. Hazim, mayat mangsa ditemukan berpakaian baju T hijau serta berseluar panjang berwarna gelap namun motosikal ditungganginya belum lagi ditemukan.

Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) dari BBP Bandar Segamat melibatkan seorang pegawai dan 10 anggota turut dikejarkan dalam Operasi Mencari dan Menyelamat (SAR) mangsa dengan teknik Water Surface Rescue menggunakan sebuah bot.

Operasi ditamatkan kira-kira pukul 5.50 petang setelah mangsa diserahkan kepada pihak polis dan di bawa ke Unit Forensik, Hospital Daerah Segamat.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Segamat, Superintenden Bahrin Mohd. Noh mengesahkan menerima laporan dan kes diklasifikasikan sebagai kematian mengejut (SDR).

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya.