Sidney Poitier, aktor kulit hitam pertama yang raih anugerah Oscar meninggal dunia

Sidney Poitier, aktor kulit hitam pertama yang raih anugerah Oscar meninggal dunia

Nota dan jambangan bunga diletakkan pada nama Sidney Poitier di Hollywodd Walk of Fame. Mendiang meninggal dunia pada Khamis di Bahamas. - AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

LOS ANGELES: Dunia hiburan Hollywood berduka dengan pemergian Sidney Poitier, aktor kulit hitam pertama yang memenangi anugerah Oscar untuk kategori Aktor Terbaik.

Poitier meninggal dunia pada usia 94 tahun.

Dia menjadi aktor Afrika-Amerika pertama yang dicalonkan untuk Anugerak Akademi bagi kategori Pelakon Terbaik pada 1963.

Sebelum itu, nama Poitier melonjak naik melalui film The Defiant Ones pada 1958.

Enam tahun kemudian, dia menjadi aktor kulit hitam yang memenangi Anugerah Akademi melalui filem Lilies of the Field.

Selepas itu mendiang mencipta kejayaan dalam banyak filem terutama yang berkaitan dengan isu perkauman dan  perjuangan orang kulit hitam di Amerika Syarikat.

Kabar duka pemergian Sidney Poitier diumumkan oleh Kementerian Luar Negeri Bahamas yang menjadi kampung halamannya.

“Sidney Poitier meninggal dunia pada Khamis minggu ini di usia 94 tahun,” tulis keterangan Kementerian Luar Negeri Bahamas.

Sepanjang kariernya, dia banyak memberi inspirasi kepada aktor dan aktres Hollywood. Sosoknya pun dipuji oleh Morgan Freeman, Oprah hingga bekas Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama.

Namanya cukup dihormati dengan Institut Filem Amerika memasukkannya ke dalam Hall of Fame pada 1999.

Ratu Elizabeth II menganugerahkannya gelaran bangsawan pada 1974 dan Presiden Barack Obama menganugerahinya Presidential Medal of Freedom pada 2009.

Dalam satu kenyataan, Presiden AS, Joe Biden turut mengucapkan takziah sambil menyatakan Sidney Poitier sebagai seorang aktor dan advokat dalam satu generasi yang berpengaruh.

“Dia membawa banyak manfaat, martabat, kekuataan, dan rahmat sehingga mengubah dunia di dalam dan di luar layar lebar. Dengan keagungan dan ketenangan yang tak tergoyahkan, kehangatan, kedalaman, dan perawakannya yang luar biasa di layar – Sidney membantu membuka hati jutaan orang dan mengubah cara Amerika melihat dirinya sendiri,” kata Joe Biden.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya