Khairy mohon maaf jika ada kekurangan sepanjang berkhidmat - Utusan Malaysia

Khairy mohon maaf jika ada kekurangan sepanjang berkhidmat

KHAIRY JAMALUDDIN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA: Khairy Jamaluddin hari ini tampil memohon maaf secara terbuka kepada semua rakyat Malaysia sekiranya terdapat kekurangan sepanjang berkhidmat sejak 10 Mac tahun lalu.

Menerusi dua rakaman video versi bahasa Melayu dan Inggeris masing-masing berdurasi 8 minit 45 saat dan 7 minit 12 saat itu, beliau merakamkan penghargaan kepada semua pihak.

“Saya mengambil peluang di sini untuk memohon maaf kepada sesiapa yang ada pengalaman buruk dengan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) sejak dilancarkan kerajaan.

“Namun saya berjanji akan terus lagi belajar, menambah baik dan berjuang untuk keadaan lebih sempurna selepas ini,” kata Menteri Teknologi, Sains dan Inovasi menerusi hantaran itu.

Nada agak sayu beliau yang juga Menteri Penyelaras PICK ketika berucap itu menimbulkan spekulasi adakah ini adalah hari terakhir Khairy, 45, bertugas secara rasmi sebagai menteri.

Malah sepanjang ucapan tersebut beliau lebih banyak mengulangi perkara yang sama sudah dilaporkan pihak media tempatan sebelum ini mengenai pelbagai isu berkaitan dengan PICK.

Tidak pula dipastikan sama ada penampilan beliau itu seperti memberi isyarat awal pengundurannya susulan spekulasi Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meletak jawatan.

Berdasarkan peruntukan Perlembagaan, peletakan jawatan ketua kerajaan akan melibatkan kesemua anggota jemaah Kabinet yang kehilangan jawatan masing-masing secara automatik.

Khairy dalam pada itu memberi jaminan, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin (JKJAV) akan memberi perkhidmatan terbaik dengan sasaran 50 peratus dewasa lengkap dua dos pada akhir bulan ini.

Khairy turut meminta masyarakat tidak berasa bimbang dengan insiden suntikan kosong yang ditularkan kerana ia hanya kes terpencil selain isu kesesakan di pusat pemberian vaksin.

Pada masa yang sama ujarnya, Institut Penyelidikan Perubatan, Kementerian Kesihatan akan menerbitkan laporan mengenai tahap antibodi individu pasca vaksinasi dalam waktu terdekat.

“Begitu juga program imunisasi untuk pelajar sekolah berusia 12 tahun sehingga 17 tahun akan dimaklumkan minggu depan agar ibu bapa dapat melakukan persiapan lebih awal,” jelasnya. – UTUSAN ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya