fbpx

[VIDEO] Dua buah bas bawa Ahli Parlimen BN, Bersatu masuk ke Istana Negara

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Sehingga pukul 10.48 pagi, dua bas yang membawa Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dan Bersatu tiba di pintu dua Istana Negara.

Kelihatan Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa; Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin dan Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim di dalam bas tersebut bagi sesi menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Turut kelihatan di dalam bas kedua, Ahli Parlimen Alor Gajah, Datuk Seri Mohd. Redzuan Yusoff.


AHLI Parlimen menaiki bas bagi sesi menghadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara. – VIDEO/RAMDHAN SAMSUDIN

Semalam, Ahli Parlimen Bera, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berjaya mengumpul jumlah surat akuan (SD) tertinggi iaitu dengan 114 sokongan sekali gus mengangkat beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-9.

Seramai 114 ahli Parlimen terdiri daripada Barisan Nasional (BN), Parti Peribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Pas dan Gabungan Parti Sarawak (GPS) akan menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dalam lima sesi.

SEBAHAGIAN Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dilihat masuk ke Pintu Dua Istana Negara bagi sesi menghadap Yang di-Pertuan Agong. – UTUSAN/FARIZ RUSADIO

Dalam senarai yang diterima dan dilihat Utusan Malaysia, kumpulan pertama akan menghadap Seri Paduka pada pukul 10 pagi ini melibatkan 24 ahli Parlimen antaranya Datuk Seri Fadillah Yusof (Petra Jaya), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar (Santubong) selain Yamani Hafez Musa (Sipitang).

Ini diikuti sesi pada pukul 11.10 pagi melibatkan 25 ahli Parlimen antaranya Tan Sri Muhyiddin Yassin (Pagoh), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali (Gombak) dan Datuk Seri Najib Tun Razak (Pekan).

Seterusnya sesi pada pukul 2 petang dengan 25 ahli Parlimen, antaranya, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (Bagan Datuk), Datuk Seri Rina Harun (Titiwangsa) dan Datuk Seri Hamzah Zainuddin (Larut).

Sesi pada pukul 3.10 petang pula melibatkan 22 ahli Parlimen manakala pada pukul 4.20 petang pula 18 ahli Parlimen diketuai Datuk Seri Abdul Hadi Awang (Marang).