fbpx

29 Jun 2022, 8:07 am

  TERKINI

Legenda badminton ketuai barisan kejurulatihan Kuala Lumpur

BARISAN kepemimpinan KLBA bagi penggal 2022-2026.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Legenda badminton negara, Datuk Razif Sidek semalam dilantik sebagai Naib Presiden dan Pengerusi Jawatankuasa Kejurulatihan dan Latihan Persatuan Badminton Kuala Lumpur (KLBA).

Datuk Seri Jahaberdeen Yunoos, yang mengekalkan jawatan presiden tanpa bertanding selepas Mesyuarat Agung Tahunan hari ini berkata, adalah penting untuk mempunyai tokoh berpengalaman seperti Razif menerajui persatuan negeri, terutama dalam pembangunan akar umbi dan remaja.

Razif yang membantu Malaysia memenangi Piala Thomas pada 1992 juga merupakan adalah bekas juara beregu lelaki All England bersama abangnya, Jalani, selain pernah menggalas tugas Ketua Jurulatih Persatuan Badminton Malaysia (BAM).

RAZIF SIDEK

“Saya sentiasa mahu pakar melakukan tugas itu. Presiden harus memberikan kepimpinan dan menyerahkan perhatian serta tanggungjawab latihan kepada orang yang mempunyai kepakaran,” kata Jahaberdeen.

Jahaberdeen menyeru barisan kepemimpinan baharu KLBA meningkatkan usaha mereka untuk melahirkan lebih ramai bakat untuk persediaan kebangsaan.

“Saya berharap barisan baharu KLBA yang terdiri daripada pakar pelbagai bidang termasuk ahli akademik dan bekas atlet akan melakar laluan untuk KLBA mencapai tahap lebih tinggi.

“Penekanan teras kami sentiasa di peringkat akar umbi dan program pembangunan. Kami mahu mencungkil lebih banyak berlian dalam keadaan sukar dan dapat berfungsi sebagai penyumbang kepada pasukan kebangsaan,” katanya.

Beliau turut memperkenalkan Piala Punch Gunalan sebagai pengiktirafan kepada legenda badminton negara itu yang merupakan presiden KLBA dari 1985-2008.

KEPEMIMPINAN KLBA 2022-2026
Presiden: Datuk Seri Jahaberdeen Yunoos
Timbalan presiden: Mohd. Taupik Hussain
Naib presiden: Datuk Razif Sidek, Prof Dr. Sivamurugan Pandian, Prof P.Thinavan
Setiausaha Agung: Vincent Chin
Bendahari : Hazaruddin Hassim
Ahli biasa: Joel Jared William, Zaharudeen Harun, Mohamad Fudhail Ahmad Julaini, Khyril Anuar Rahim

POPULAR

KOSMO! TERKINI