fbpx

7 Disember 2021, 8:52 am

  TERKINI

MU, Sarawak diberi lesen bersyarat

Selain melanggar tarikh akhir penyelesaian pembayaran tertunggak melibatkan KWSP dan LHDN, Melaka United turut gagal mendapatkan lesen AFC mereka kerana tidak memenuhi syarat yang ditetapkan pelesenan AFC.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Melaka United (MU) dan Sarawak United diberikan lesen kebangsaan dengan bersyarat kerana melanggar perjanjian pihak ketiga.

Melaka berdepan denda RM15,000 dan diberikan amaran kerana melanggar tarikh akhir penyelesaian pembayaran tertunggak mereka membabitkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) iaitu pada 30 September 2021.

“Pembayaran denda yang dipersetujui haruslah dijelaskan pada 20 November ini dan mereka dikehendaki menghantar bukti pembayaran kepada Pelesenan Kelab MFL dan jika tidak, perkara tersebut akan dikemukakan kepada FIB Perlesenan MFL Club untuk tindakan selanjutnya.

“Melaka United turut gagal mendapatkan lesen AFC mereka kerana gagal memenuhi syarat yang ditetapkan untuk pelesenan AFC,” kata Pengerusi First Instance Body (FIB) Pelesenan Kelab FAM Sheikh Mohd. Nasir Sheikh Mohd. Sharif.

MFL mengesahkan 12 pasukan yang bertanding di Liga Super 2021 diberikan lesen kelab kebangsaan bagi membolehkan mereka beraksi dalam Liga Super 2022 sekiranya memenuhi syarat.

“Daripada 12 kelab itu, 10 daripada kelab berkenaan iaitu JDT, KDA FC, UiTM FC, Perak FC, Selangor FC, Terengganu FC, KL City FC, Sabah FC, Penang FC dan PJ City FC juga diberikan lesen AFC bagi membolehkan kelab ini bertanding dalam Pertandingan Kelab AFC 2022 sekiranya layak manakala Sri Pahang FC tidak memohon lesen AFC.

Selain itu, Sheikh Mohd. Nasir mengesahkan lima pasukan yang bertanding di Liga Perdana 2021 termasuk Kelantan FC, Kuching City FC, Kelantan United FC, Negeri Sembilan FC dan PDRM FC diberikan lesen kelab kebangsaan yang membolehkan mereka bertanding dalam Liga Super atau Liga Perdana musim depan, jika layak.

Sarawak United diberikan lesen kebangsaan dengan bersyarat yang mana pasukan itu harus menyerahkan pembayaran atau bukti penyelesaian atas hutang tertunggak terhadap LHDN 2021.

Beliau berkata, Sarawak United FC pula diberikan lesen kebangsaan dengan bersyarat yang mana pasukan itu harus menyerahkan pembayaran atau bukti penyelesaian atas hutang tertunggak mereka terhadap LHDN 2021 kepada Pelesenan Kelab MFL selewat-lewatnya pada 20 Nov 2021.

Katanya, FIB juga akan meminta lebih banyak maklumat kewangan dari Sarawak United FC kerana keraguan terhadap kemampuan pemegang lesen untuk terus mencetuskan kebimbangan berterusan sehingga akhir musim.

“Oleh itu, Pentadbiran Pelesenan Kelab MFL akan melakukan lawatan ke lokasi untuk tujuan siasatan selanjutnya. Sekiranya Sarawak United gagal bekerjasama atau memenuhi syarat dengan cara apa pun, perkara akan diajukan kepada FIB dan sekatan berdasarkan Artikel 2.4 Peraturan Kelab MFL 2021 boleh dikenakan termasuk pada pemindahan larangan, penyingkiran ke pembahagian bawah dan pengeluaran lesen.

“Sarawak United FC gagal mendapatkan lesen AFC mereka kerana gagal memenuhi syarat yang ditetapkan untuk pelesenan AFC

“Lesen AFC dan kebangsaan yang diberikan hanya untuk satu musim 2022, jika ada kelab yang didapati melanggar artikel yang terdapat dalam Peraturan Pelesenan Kelab MFL Edisi 2021 atau mana-mana syarat untuk pengeluaran lesen tidak lagi dipenuhi, lesen mereka boleh ditarik balik,” katanya.

POPULAR

KOSMO! TERKINI

BERITA BERKAITAN