fbpx

18 Januari 2021, 12:04 am

  TERKINI

Kelantan, Melaka diarah bayar hutang

MOHD. FAUZI ROSLAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR: Kantung Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) terus ‘diperah’ apabila diarah menjelaskan tunggakan gaji kepada 11 bekas pemain, melibatkan nilai keseluruhan RM187,778.92.

Jawatankuasa Status Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) yang bermesyuarat Khamis lalu, mengarahkan KAFA membayar tunggakan itu segera.

Pengerusi jawatankuasa berkenaan, Mohd. Joehari Ayub berkata, pihaknya meneliti dan melihat aduan kes yang diterima dan telah mencapai keputusan itu.

MOHD. JOEHARI AYUB

“Tuntutan pengadu sudah diterima sepenuhnya dan Persatuan Bola Sepak Kelantan dikehendaki membayar tunggakan gaji kepada (pemain) tertakluk kepada potongan wajib pendapatan,” katanya.

Antara pemain yang menuntut hak mereka Mohd. Fauzi Roslan (RM63,628.18), Zulfahmi Awang (RM50,000), Afiq Azuan (RM32,141.99) dan Wan Muhammad Afiq berjumlah RM21,000. Hutang keempat-empat pemain itu adalah yang paling tinggi.

Tujuh pemain lagi menuntut tunggakan RM5,000 ke bawah iaitu Mohamad Azzrie Aripin (RM4,075), Syafiq Syahmi Husin (RM3,877), Fahmi Izzuddin Ab Rahman (RM2,681), Ahmad Fathi Irfan Azlan (RM3,279), Fikri Hakim (RM1,289.50), Ahmad Hamzalah Zulkiflee (RM2,681) dan Fazliera Ezlan Rosli (RM3,126.25).

Begitupun KAFA dijangka tidak berdepan masalah menyelesaikan segala tunggakan memandangkan mereka sebelum ini menerima wang RM3 juta hasil daripada penjualan saham syarikat The Red Warriors (TRW) Sdn. Bhd. kepada Norizam Tukiman, selain memperuntukan RM3.8 juta bagi membayar tunggakan hutang.

Berdasarkan perjanjian antara kedua-dua pihak, Norizam kini adalah pemilik penuh Kelantan FC yang akan beraksi di Liga Malaysia (Liga M), sementara KAFA hanya memberi tumpuan dari aspek pentadbiran bola sepak di negeri Kelantan.

KAFA turut berjanji akan menggunakan hasil penjualan pasukan bagi menyelesaikan segala tunggakan dengan bekas pemain.

KAFA sebelum ini telah menyelesaikan tunggakan pemain import, Abou Bakr Al Mel dan Cassio Francisso, sekali gus bebas daripada sekatan perpindahan Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

CURRAN FERNS

Dalam perkembangan sama, Jawatankuasa Status juga turut mengarahkan Persatuan Bola Sepak Melaka menyelesaikan tunggakan Curran Ferns dengan jumlah RM97,500.00.

BERITA BERKAITAN