Produk Halal carian popular di Shopee - Utusan Malaysia

Produk Halal carian popular di Shopee

Kenneth Soh (kanan) menyampaikan replika cek kepada wakil The Lost Food Project, baru-baru ini.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Produk berkaitan halal adalah carian paling popular dengan kata kunci seperti ‘Halal’, ‘buatan Muslim’, ‘produk halal’ dan ‘produk halal Muslim’ dengan carian lebih 671,000 kali di platform Shopee sepanjang Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri.

Itu adalah lebih 100 peratus peningkatan dalam carian berbanding tahun lepas apabila kata kunci yang sama dicari lebih 325,000 kali sepanjang Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri.

Menurut Shopee, tingkah laku membeli-belah berasaskan nilai juga diperhatikan dalam pemberian hadiah dan ketika pengguna membuat rumah terbuka mereka untuk Hari Raya.

Memandangkan pemberian hadiah adalah budaya biasa semasa musim Hari Raya, carian untuk pembalut hadiah yang lebih tradisional juga menyaksikan peningkatan 1.9 kali ganda.

Kata kunci seperti ‘bakul rotan’, ‘kain sarung’ dan ‘kain batik’ telah digunakan lebih 61,000 kali pada 2023 berbanding tahun sebelumnya.

Ketua Pemasaran di Shopee Malaysia, Kenneth Soh berkata, membeli-belah berasaskan nilai adalah dengan menyokong produk buatan Malaysia di kalangan komuniti yang kurang bernasib baik seperti penjual luar bandar.

“Kami memberi perhatian yang teliti terhadap pendirian dan tindakan penjual, dan menyemak perkara yang dikatakan oleh pempengaruh tentang jenama, untuk memastikan ia sejajar dengan nilai.

“Di Shopee, kami terus berinovasi, menjadikan beli-belah dalam talian diperibadikan, menarik, hiper-lokal dan mudah diakses melalui teknologi dan data dalaman,” katanya dalam kenyataan.

Dengan rumah terbuka menjadi budaya popular, pengguna Shopee memilih peralatan rumah yang lebih pintar untuk menjadikan rumah mereka lebih selesa untuk tetamu yang datang.

Namun, pada tahun ini, keselesaan turut dikaitkan dengan penjimatan tenaga apabila kata kunci seperti ‘penyongsang penghawa dingin’, ‘mentol LED’, ‘mesin basuh jimat air’, ‘mesin basuh mesra alam’, ‘peti sejuk mesra eko’ dan ‘peti sejuk jimat elektrik’ dicari 76.8 peratus lebih daripada tahun lepas.

Selain itu, carian seperti ‘pembersihan semula jadi’, ‘pencuci semula jadi’, ‘pencuci rumah mesra alam’, ‘pencuci mesra alam’, ‘pencuci lantai mesra alam’, ‘bekalan pembersihan buatan sendiri’, ‘pencuci buatan sendiri’, ‘pembersih rumah bebas bahan kimia’ dan ‘pencuci bebas kimia’ meningkat popular tahun ini sebanyak 1.3 kali ganda.

Pencarian produk halal dan berasaskan nilai bergerak seiring kerana pengguna lebih menyokong penjual tempatan di luar bandar besar.

Lima bandar teratas ialah Hulu Langat, Selangor; Gombak, Selangor; Seremban, Negeri Sembilan, Kinta, Perak dan Melaka Tengah.

Berdasarkan barangan yang dijual, Melaka mempamerkan semangat #ShopeeSapotLokal yang paling ketara.

Sepanjang bulan Ramadan, lebih 80,000 pengguna Shopee telah bersama-sama menyokong inisiatif Bakul Rahmah di bawah Shopee Gives Back melalui Shopee Farm dalam usaha mereka untuk memberi kembali kepada masyarakat.

Menerusi inisiatif itu, Shopee dapat menyumbangkan beras sebanyak 20,000 kilogram kepada The Lost Food Project dan Kechara Soup Kitchen.

Usaha itu telah menyokong sejumlah 4,000 keluarga yang kurang bernasib baik di seluruh Kuala Lumpur dan Pahang. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN