fbpx

Tiba masa BN menjadi lebih berbilang kaum

MENGHADAPI PRU15 tanpa membuang imej BN sebagai blok berpaksikan Melayu adalah merugikan. – GAMBAR HIASAN/MUHAMAD NAZREEN SYAH MUSTHAFA

SAUDARA PENGARANG,

SEJAK kebelakangan ini, terdapat banyak cakap-cakap Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) akan diadakan dalam tempoh terdekat ini. Konvensyen Barisan Nasional (BN) yang diadakan baru-baru ini turut menyatakan sokongan ia diadakan segera.

Kita tidak boleh menyalahkan BN kerana memilih untuk mengadakan PRU15 awal. Jika pilihan raya negeri (PRN) Melaka dan Johor menjadi petunjuk, sentimen pengundi sebahagian besarnya kembali kepada BN.

Keputusan untuk mengadakan pilihan raya awal terletak kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, setelah berunding dengan partinya, UMNO dan parti-parti komponen BN. Tetapi saya fikir menghadapi PRU15 dengan komposisi semasa BN adalah tidak berfaedah.

Selama bertahun-tahun, BN dianggap sebagai blok berpaksikan Melayu. UMNO memainkan peranan sebagai abang besar dengan MCA dan MIC menjadi pengikut. Imej ini perlu diubah jika BN serius untuk menarik sokongan pengundi dan membentuk kerajaan yang mewakili pelbagai kaum.

Ramai pengundi, terutamanya di atas pagar masih tidak yakin bahawa formula BN sekarang adalah jalan yang terbaik. Ini lebih-lebih lagi dalam kalangan golongan muda yang lebih cenderung kepada pelbagai budaya.

Untuk mengurangkan imej Melayu, BN harus mempertimbangkan penyertaan Parti Bangsa Malaysia (PBM) sebagai parti komponen baharu.

PBM ialah parti berbilang kaum baharu yang tidak mempunyai banyak beban politik seperti kebanyakan parti lain. Ia boleh memberikan udara segar kepada BN.

Sehubungan itu, dengan kemungkinan PRU15 semakin hampir, Perdana Menteri harus mempertimbangkan untuk terus mengekalkan pemimpin PBM, Datuk Zuraida Kamaruddin dalam Kabinet.

Ini akan memberi isyarat yang betul bahawa BN telah membuka pintu untuk kemasukan PBM sebagai sebahagian daripada usaha peremajaan gabungan itu. – UTUSAN

NORHAYATI SHARUDDIN, Seremban, Negeri Sembilan

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN