Ekstremisme gugat kestabilan negara - Utusan Malaysia

Ekstremisme gugat kestabilan negara

Seorang pereka hiasan dalaman didakwa di Mahkamah Sesyen Ampang baru-baru ini atas dua pertuduhan menghasut dan membuat komen jelik terhadap Yang di-Pertuan Agong dalam laman sosial miliknya, tahun lalu. – Gambar hiasan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BARU-BARU ini Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil memberitahu, Raja-Raja Melayu telah menyatakan pandangan dan nasihat baginda mengenai kebimbangan dalam isu ekstremisme. Ia susulan beberapa insiden melibatkan elemen 3R (Kaum, Agama dan Kerabat Diraja) berlaku kebelakangan ini yang dikhuatiri menjejaskan ketenteraman awam dan keharmonian dalam negara.
Justeru Fahmi mengingatkan orang ramai agar tidak berkongsi kandungan atau pandangan berunsur kebencian melibatkan elemen 3R di media sosial dan aplikasi mesej.
Pindaan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) dan Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998 (Akta 589) akan membolehkan isu-isu seperti perkauman, agama dan Institusi Diraja (3R) ditangani. Ini kerana banyak perkara dalam akta yang diperkenalkan sejak 1998 itu perlu dikemaskini dengan mengambil kira perkembangan teknologi semasa.
Menyemarakkan lagi keadaan tentulah kecenderungan segelintir ahli politik yang membangkitkan isu sensitif bersifat perkauman. Sepatutnya, ahli politik menumpukan aspek pembangunan rakyat dan menolak ke tepi agenda politik untuk kepentingan peribadi.
Kenapa ekstremisme berbahaya?
Ekstremisme adalah sikap atau tindakan sangat radikal dalam pendapat atau kepercayaan yang melampau atau berlebihan. Secara umum, ekstremisme merujuk kepada tindakan atau pandangan yang melampaui sempadan munasabah atau rasional, dan boleh mengancam keselamatan, kestabilan, dan keharmonian sosial. Ekstremisme berlaku dalam pelbagai bentuk termasuk politik, agama, dan ideologi. Pelampau sering mempertahankan pandangan mereka dan tiada kompromi dalam kepercayaan mereka. Mereka sanggup menggunakan keganasan atau tindakan haram lain untuk mencapai matlamat, selain menggalakkan orang lain melakukan perkara yang sama.
Ekstremisme politik berupa tindakan atau pandangan yang sangat radikal dalam politik, termasuk melakukan keganasan atau perbuatan haram untuk mencapai matlamat politik tertentu. Ia muncul dalam pelbagai ideologi, termasuk sayap kanan, sayap kiri, atau kumpulan pemisah. Beberapa contoh ekstremisme politik termasuk tindakan pengganas yang melakukan serangan bom, pembunuhan musuh politik, melakukan protes tidak aman yang menghasut kepada keganasan, serta perbuatan salah lain seperti sabotaj atau pemusnahan harta awam.
Sementara itu, ekstremisme agama berupa tindakan atau pandangan sangat radikal dalam agama, termasuk tafsiran melampau dogma agama atau penggunaan keganasan untuk mempertahankan kepercayaan agama tertentu. Ia boleh muncul dalam semua agama yang membentuk kumpulan pelampau. Pada masa sama, kumpulan pelampau agama juga boleh muncul dalam bentuk radikalisasi atau ekstremisme yang lebih halus, seperti propagandisasi ganas dan serangan lisan ke atas kumpulan lain. Ini mencetuskan konflik antara agama.
Ekstremisme kaum pula dapat dilihat melalui tindakan atau pandangan yang sangat radikal dari segi bangsa atau etnik, termasuk kepercayaan bahawa satu kaum itu lebih tinggi berbanding lain dan boleh mencetuskan keganasan atau diskriminasi terhadap kumpulan lain. Ia adalah ideologi atau pandangan yang mendasarkan tindakan dan keputusan mengenai perbezaan kaum yang melampau. Ekstremisme kaum menunjukkan kepercayaan satu kaum lebih unggul dan langkah keras diambil untuk mempertahankan atau mempromosikan kepentingan kaum tertentu.
Ekstremisme kaum boleh mengambil pelbagai bentuk, termasuk ketuanan kulit putih, ketuanan hitam, ketuanan coklat, ketuanan Asia, dan sebagainya. Kumpulan-kumpulan ini boleh membentuk organisasi atau kumpulan pelampau yang teratur atau bertindak secara individu.
Ekstremisme perkauman akan merosakkan masyarakat dan membawa kepada konflik antara kumpulan kaum yang berbeza. Ia akan mengancam kestabilan sosial dan politik, malah boleh membawa kepada keganasan, kemusnahan harta benda, dan perbuatan jenayah lain.
Untuk menangani ekstremisme kaum, usaha diperlukan untuk meningkatkan kesedaran dan pemahaman tentang kepelbagaian dan kesaksamaan antara kumpulan kaum, menggalakkan dialog antara kaum, dan mengukuhkan dasar serta undang-undang yang mencegah diskriminasi dan menegakkan kesaksamaan.
Dalam pada itu, ekstremisme ideologi pula merupakan pandangan yang sangat radikal dari segi ideologi tertentu, seperti komunisme, anarkisme, atau fasisme manakala ekstremisme alam sekitar wujud apabila tindakan atau pandangan yang sangat radikal dari segi alam sekitar, termasuk kepercayaan bahawa alam sekitar harus dilindungi dalam semua kos.
Cara menanganinya
Menangani ekstremisme adalah cabaran kompleks di kebanyakan negara. Ia melibatkan banyak pihak termasuk kerajaan, pertubuhan masyarakat sivil dan individu.
Beberapa tindakan yang boleh diambil untuk menangani ekstremisme termasuk, meningkatkan pendidikan dan kesedaran: Pendidikan dan kesedaran tentang nilai-nilai sejagat seperti keamanan, toleransi, kerjasama, dan menghormati perbezaan dapat membantu mengurangkan kecenderungan untuk menerima pandangan ekstremis.
Membina dialog antara kumpulan juga satu pilihan. Dialog antara kumpulan berbeza dapat membantu mengatasi salah faham dan menggalakkan pemahaman yang lebih baik antara kumpulan.
Meningkatkan penyertaan politik rakyat, terutamanya melalui pilihan raya dan aktiviti demokrasi lain, dapat membantu mengurangkan ketidakpuasan hati dan kecenderungan melakukan tindakan salah. Usaha berterusan juga perlu dalam menyediakan akses kepada maklumat sahih agar dapat membantu mencegah penyebaran pandangan ekstremis dan mengukuhkan keupayaan individu dalam membuat sesuatu keputusan atau sokongan.
Memberi sokongan kepada individu atau kumpulan yang terjejas oleh ekstremisme boleh membantu mereka keluar daripada kitaran ekstremisme dan kembali kepada masyarakat yang lebih bertolak ansur.
Hukuman dan sekatan ketat untuk tindakan pelampau boleh membantu mencegah penyebaran pandangan pelampau dan menunjukkan bahawa tindakan pelampau tidak boleh diterima secara sah.

Prof. Datuk Dr. Ismail Sualman ialah Profesor Kolej Pengkomputeran, Informatik dan Media Universiti Teknologi MARA.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya