Malaysia negara gagal? - Utusan Malaysia

Malaysia negara gagal?

MOHD. HAZMI MOHD. RUSDI (kiri) FAREED MOHD. HASSAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Baru-baru ini, seorang kolumnis Bloomberg, Daniel Moss menerbitkan satu artikel berjudul Malaysia is Staggering Down the Road to Failed Statehood yang mana menurut pandangan kami adalah berat sebelah, tidak menceritakan perihal sebenarnya serta boleh merosakkan pandangan masyarakat mengenai imej baik Malaysia.

Kami di sini ingin memberikan pandangan yang lebih seimbang.

Pertama, negara gagal adalah sebuah negara di dalam kekacauan dengan sistem kesihatan yang tidak berfungsi, agensi-agensi kerajaan dengan budaya makan suap yang tiada penghujungnya, kemudahan prasarana yang parah dengan Indeks Pembangunan Manusia (HDI) amat rendah. Tiada satu pun ciri-ciri ini ada pada Malaysia.

Inisiatif bendera putih ini tidak berkait langsung untuk menggambarkan Malaysia adalah sebuah negara yang menuju kegagalan. Inisiatif ini adalah bukti dan manifestasi bahawa rakyat Malaysia tanpa mengira kaum serta agama, saling membantu dan menyayangi antara satu sama lain. Perpaduan rakyat berbilang kaum di negara ini adalah resepi utama kenegaraan yang dicemburui kebanyakan negara-negara lain di dunia.

Sekiranya Malaysia benar-benar menuju kegagalan, majoriti warganya akan tersungkur ke kancah kedaifan dalam waktu terdekat dengan seluruh negara dibelenggu kekacauan tidak berkesudahan. Namun, kerajaan yang mentadbir masih lagi kekal menerajui walaupun terdapat usaha-usaha untuk menjatuhkannya. Malaysia diiktiraf sebagai negara yang stabil pada  2020 menurut Fragile State Index terbitan majalah Foreign Policy.

Walaupun Malaysia berhadapan wabak ini, kadar kemiskinan kekal di bawah 10 peratus daripada keseluruhan penduduknya pada 2020.

Agensi-agensi kerajaan masih beroperasi dan berfungsi dengan cekap, terutamanya sistem kesihatan yang sedang berusaha memerangi Covid-19. Kedua-dua Kementerian Kesihatan dan Jabatan Kesihatan  bekerja seiringan dengan pelbagai agensi dan pertubuhan lain dalam memastikan kesemua pesakit Covid-19 dirawat dengan baik tanpa ada yang tercicir.

Pada awalnya, Malaysia berjaya membendung penularan wabak ini. Ketika negara-negara dunia seperti United Kingdom (UK), Itali, Amerika Syarikat dan Perancis berhempas pulas melawan virus bahaya pada Julai tahun lalu, Malaysia berhasil membebaskan diri dengan kadar jangkitan sifar.

Menjelang November 2020, Reuters melaporkan UK telah gagal dalam peperangan melawan wabak ini apabila jumlah kematian melepasi 50,000. Meskipun majoriti rakyat UK sudah divaksinasi, negara tersebut pada hari ini merekodkan lebih 128,000 kematian dengan kes kebolehjangkitan melebihi 545,000. Malaysia pula pada hari ini merekodkan 6,000 kematian dengan 81,000 kes aktif.

UK kekal sebagai salah sebuah negara dengan kes Covid-19 tertinggi di dunia. Varian baharu kini sedang perlahan-lahan menular di negara tersebut dan berpotensi melumpuhkan seluruh Eropah.

Berdasarkan laporan The Guardian tahun lalu, sebanyak 700,000 rakyat Britain dilaporkan tersungkur ke kancah kedaifan akibat pandemik ini. Perlu diingat, UK adalah sebuah negara dunia pertama yang memiliki kekuatan ekonomi yang tidak dimiliki Malaysia. Berdasarkan fakta-fakta yang  disebutkan ini, adilkan untuk seseorang untuk membuat kesimpulan bahawa UK adalah sebuah negara gagal?

1MDB

Di sebalik tuduhan 1MDB dan pelbagai tohmahan kleptokrasi, Malaysia  berjaya mendatangkan wang simpanan sebanyak RM2 trillion – suatu fakta tidak tersangkal yang diakui sendiri bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebelum beliau meletakkan jawatan secara sukarela pada awal 2020. Bagaimana mungkin sebuah negara gagal yang ditadbir kerajaan yang mengamalkan kleptokrasi berjaya menyimpan wang sebanyak itu?

Kerajaan-kerajaan yang banyak mengamalkan kleptokrasi adalah seperti  pimpinan Mobutu Sese Seko di Zaire (kini Congo) dan Jean Bedel Bokassa di Republik Afrika Tengah. Sebagai contoh, Mobutu Sese Seko telah membelanjakan wang negara untuk membina istana peribadi di kota Gbadolite siap dengan lapangan terbang sendiri.

Jean Bedel Bokassa pula telah berbelanja sakan melebihi satu per tiga  Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negaranya untuk penabalan beliau sebagai Maharaja Republik Afrika Tengah pada 1970-an mengakibatkan kedua-dua negara kini menjadi antara yang paling miskin di dunia.

Keadaan ini bukanlah sesuatu yang lazim di Malaysia yang merupakan antara salah sebuah negara yang memiliki ekonomi paling kompetitif di dunia, menurut Forum Ekonomi Dunia. Rakyat Malaysia juga menikmati kemudahan infrastruktur yang cukup moden dan memuaskan, meskipun terdapat beberapa kelemahan. Jauh sekali bagi Malaysia untuk disenaraikan sebagai salah sebuah negara termiskin di dunia seperti Congo dan Republik Afrika Tengah.

Walaupun Malaysia kini berperang dengan kes harian jangkitan Covid-19 yang tinggi, harus diimbangkan juga dengan jumlah warga yang divaksinasi setiap hari.

Kolumnis Bloomberg berkenaan, Moss, gagal untuk menyedari bahawa Malaysia kini telah pun meningkatkan kadar vaksinasi dengan 10 peratus penduduknya telah divaksinasi sepenuhnya dalam jangka masa sebulan. Kadar vaksinasi juga meningkat dari hari ke hari dan dijangka mencapai imuniti kelompok dalam masa beberapa bulan terdekat.

Di sebalik wabak ini, projek-projek mega seperti transit aliran massa MRT2, transit aliran ringan LRT3 dan lebuh raya-lebuh raya baharu di Lembah Klang, antaranya, masih dibangunkan dengan aktif. Menurut laporan Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP), Malaysia pada 2020 merekodkan HDI yang amat tinggi, setanding negara-negara maju lain. Ini bukanlah ciri-ciri sebuah negara gagal

Oleh itu, agak keterlaluan bagi kolumnis berkenaan untuk melabelkan Malaysia sebagai negara yang menuju kegagalan, hanya kerana kempen bendera putih yang sedang dijalankan. Kempen ini menunjukkan kepada dunia bahawa rakyat Malaysia saling membantu dan saling menjaga, walau apa pun rintangannya.

Malaysia negara gagal? Jauh panggang dari api.

Profesor Madya Dr. Mohd. Hazmi Mohd. Rusli dan Dr. Fareed Mohd. Hassan ialah pensyarah di Fakulti Syariah & Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya