Kebolehpasaran graduan akuakultur UMT meningkat

Kebolehpasaran graduan akuakultur UMT meningkat

LOKMAN Nor Hakim Norazmi (duduk, kanan) melihat ikan keli yang diternak pelajar tahun akhir Program Akuakultur UMT, di Kuala Nerus, Terengganu. - UTUSAN/ ERMA YUSNIDA JUSOH
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA NERUS: Kebolehpasaran kerja graduan bidang akuakultur dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT) meningkat sejak beberapa tahun lalu. Pensyarah Kanan Fakulti Perikanan dan Sains Makanan UMT, Ts. Dr. Lokman Nor Hakim Norazmi berkata, dua tahun lepas kadar kebolehpasaran kerja mencapai 87 peratus. Katanya, ia menunjukkan peningkatan kerana graduan akuakultur semakin diperlukan bagi memenuhi sektor tersebut. “Kebanyakan graduan lulusan UMT terus diserap sebagai pekerja selepas tamat latihan industri. Ini menggambarkan graduan yang dilahirkan memenuhi kriteria dalam pasaran kerja,” katanya kepada Utusan Malaysia, di sini. Lokman Nor Hakim berkata, walaupun ramai yang memilih…

 

Sila Log Masuk atau Langgan untuk membaca berita sepenuhnya

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN