Papan miliki nilai sejarah tinggi

Papan miliki nilai sejarah tinggi

SEKUMPULAN pelancong tertarik melihat keadaan bangunan lama yang dianggarkan berusia lebih 100 tahun di Pekan Papan dekat Batu Gajah, Perak. - UTUSAN/MUHAMAD NAZREEN SYAH MUSTHAFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BATU GAJAH: Majlis Daerah Batu Gajah (MDBG) tidak akan mengubah suai struktur bangunan lama berusia 100 tahun di Papan, di sini yang usang walaupun ada yang ditumbuhi pokok.

Yang Dipertuanya, Mohamad Razif Ramli berkata, ini kerana bangunan kayu yang dibina sejak pekan itu wujud lebih 100 tahun yang lalu mempunyai nilai sejarah yang tinggi.

Malah, menurutnya, keadaan bangunan lama yang sudah usang itu merupakan tarikan kepada pelancong.

“Struktur bangunan lama yang sudah usang ini menarik pelancongan terutama peminat pelancongan warisan, jadi, MDBG tidak mempunyai rancangan untuk mengubah suai atau menarik taraf bangunan lama di pekan itu.

“Kewujudan rumah kedai di situ masih dalam tetap bentuk asal cuma sudah dimamah usia dan inilah sebenarnya yang menarik pelancong untuk melihat sejarah pekan itu, jadi MDBG tidak akan ‘usik’ bangunan lama di pekan Papan,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Menurutnya, warisan sejarah pekan Papan itu merupakan antara tarikan pelancong ke daerah ini sempena Tahun Melawat Perak 2024.

Katanya, komuniti penduduk kampung di pekan Papan sendiri melaksanakan pelbagai aktiviti berkaitan pelancongan di kawasan tersebut.

“Mereka jadi pemandu pelancong, malah, di pekan itu sudah ada galeri sejarah yang dibangunkan oleh komuniti setempat,” katanya.

Pekan Papan di sini merupakan sebuah pekan kecil yang wujud sejak lebih 100 tahun lalu ketika aktiviti perlombongan rancak dijalankan, namun, ekoran kejatuhan industri bijih timah, ia semakin sepi sehingga diberi julukan pekan hantu, juga kerana kedudukannya yang terpencil.

Keadaan itu menyebabkan deretan bangunan kedai di pekan itu usang akibat dimamah usia, namun, keadaan itu mendapat perhatian banyak pihak terutama pelancong yang menyifatkan pekan itu sebagai unik dan kaya dengan warisan.

Sementara itu, mengenai persiapan pihaknya sempena Tahun Melawat Perak tahun depan, Mohamad Razif berkata, pihaknya sedang melaksanakan kerja-kerja naik taraf pekan lama Batu Gajah antaranya menambah cat pada bangunan dan menambah pencahayaan di kawasan tertentu di bandar tersebut.

“Kami juga akan mengindahkan pekan Pusing dengan lukisan pada dinding bangunan atau mural yang berkonsepkan sejarah pekan itu, juga kuih tradisional masyarakat di situ selain kehidupan komunitinya.

“Lukisan mural di pekan Pusing itu akan mula dilukis pada 9 November ini. Mural itu turut melibatkan komuniti setempat,” katanya. -UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN