Lebih RM2.95 juta taja 171 pelajar Skim Pembiayaan Tahfiz

Lebih RM2.95 juta taja 171 pelajar Skim Pembiayaan Tahfiz

MOHD. Na'im Mokhtar bergambar kenangan selepas Majlis Amanat bersama pelajar baharu Tajaan Skim Pembiayaan Hafiz (SPH) Jakim di Kompleks Islam Putrajaya. - UTUSAN/FAISOL MUSTAFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA: Seramai 171 orang pelajar layak menerima tajaan Skim Pembiayaan Hafiz (SPH) melibatkan peruntukan berjumlah RM2,951,929 pada tahun ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Mohd. Na’im Mokhtar berkata, pemberian SPH itu terdiri daripada tiga orang pelajar Sarjana, Ijazah Sarjana Muda dalam negara (130 orang) dan pelajar ijazah sarjana muda di luar negara (38 orang).

Kata beliau, insentif yang diberikan ini adalah sebagai galakan dan penghargaan kepada para huffaz untuk melanjutkan pelajaran dalam pelbagai bidang.

“Kerajaan sentiasa peka serta meneliti semua aspek dalam usaha memartabatkan bidang pengajian tahfiz di negara ini, sama ada dari aspek kualiti, keberhasilan, prospek masa depan, tadbir urus dan kewangan.

“Kerajaan juga mengharapkan agar golongan huffaz ini dapat memberi sumbangan kepada negara dan mengekalkan kebolehan menghafal al-Quran serta menjadi hafiz profesional yang memartabatkan al-Quran,” katanya ketika berucap pada Majlis Amanat bersama Pelajar Baharu Tajaan SPH di sini, hari ini.

Mohd. Na’im berkata, sejak diperkenalkan pada tahun 2012 lalu, seramai 1,400 orang penerima mendapat manfaat daripada inisiatif berkenaan.

Pada masa sama, katanya, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM1.5 bilion untuk tujuan pengurusan hal ehwal Islam pada tahun ini.

“Menjadi harapan saya dan kita semua agar Bajet 2024 yang akan dibentangkan di Parlimen nanti, akan terus memberikan keutamaan kepada penambahbaikan kepada institusi Islam dan pendidikan Islam,” ujarnya. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN