Anwar gesa PBB cari jalan tamatkan konflik Russia-Ukraine - Utusan Malaysia

Anwar gesa PBB cari jalan tamatkan konflik Russia-Ukraine

ANWAR IBRAHIM
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) supaya mencari jalan segera bagi menamatkan konflik Russia-Ukraine.

Bercakap di Perhimpunan Agung PBB Ke-78 buat julung kalinya sebagai Perdana Menteri, gesaan itu merupakan perkara pertama yang disentuhnya kerana menganggap ia berlarutan terlalu lama.

Katanya, Piagam PBB sendiri menyeru semua pihak supaya menyelesaikan pertikaian mereka secara aman dan menahan diri daripada ancaman atau penggunaan kekerasan terhadap integriti wilayah dan kedaulatan atau kemerdekaan politik mana-mana negeri.

“Kita (Malaysia) mengecam pencerobohan Russia ke atas Ukraine. Konflik di Ukraine menunjukkan penting untuk berdamai dan menyelesaikan perbezaan secara baik melalui rundingan. Disebabkan kegagalan yang berlarutan untuk menangani krisis ini, saya menggesa pihak yang diketuai oleh PBB untuk menyelesaikan perkara ini.

“Kita tidak boleh memilih jiran kita, tetapi kita boleh memilih untuk hidup aman dengan mereka. Kedamaian tidak boleh berlaku tanpa henti permusuhan oleh semua pihak. Adalah penting bagi semua pihak untuk kembali berdialog dan menyelesaikan perselisihan mereka melalui rundingan meja,” katanya di New York, Amerika Syarikat (AS) hari ini.

Katanya, akibat daripada konflik Russia-Ukraine, kesan konflik itu dirasai sehingga ke seluruh dunia termasuk Malaysia.

“Konflik Ukraine telah terpancar di seluruh dunia melalui harga makanan melonjak yang membawa kepada kekurangan bekalan dan kelaparan, kekurangan zat makanan, dan penderitaan. Seperti dalam konflik lain sama ada di Timur Tengah atau Asia Tenggara, penghijrahan berlaku, menambah kepada masalah pelarian dan ketiadaan kewarganegaraan,” katanya.

Dalam soal konflik Timur Tengah, Anwar turut menyentuh isu penempatan haram di Palestin yang masih belum selesai sejak berdekad lalu.

“Lebih banyak penempatan haram sedang dibina, melucutkan tanah rakyat Palestin yang sepatutnya kepunyaan mereka. Ini merupakan pelanggaran undang-undang antarabangsa.

“Terdapat juga kemunafikan yang nyata dalam menangani isu Palestin. Masyarakat antarabangsa mesti bersuara menentang kekejaman yang dilakukan terhadap rakyat Palestin walaupun mereka lantang bersuara terhadap pencabulan hak asasi manusia, ketidakadilan dan penderaan rejim,” katanya.

Menyentuh soal hak asasi manusia, Anwar meluahkan keprihatinannya terhadap isu kemanusiaan di Afghanistan.

“Malaysia komited untuk meneruskan hubungan dengan Afghanistan, termasuk melalui pemberian bantuan kemanusiaan.

“Walau bagaimanapun, kita tetap tegas dengan gesaan terhadap Afghanistan supaya menarik balik dasar diskriminasi terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan.

“Menafikan hak mereka untuk pergi ke sekolah adalah satu pelanggaran ajaran Islam, apatah lagi PBB Piagam dan rangka kerja pelbagai hala hak asasi manusia. Mereka juga amat memudaratkan masa depan Afghanistan,” katanya.-UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN