Wasp Warrior dron bantu musnahkan sarang serangga berbisa - Utusan Malaysia

Wasp Warrior dron bantu musnahkan sarang serangga berbisa

PASUKAN penyelidik COE-UAS telah berjaya menghapuskan sarang tebuan di salah satu pemancar internet menggunakan Wasp Warrior dron di kampus Unimap, Perlis baru-baru ini.- UTUSAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KANGAR: Universiti Malaysia Perlis (Unimap) menerusi pasukan penyelidik dari Pusat Kecemerlangan Unmanned Aeriel Systems (COE-UAS) membangunkan ‘Wasp Warrior’ dron yang berperanan memusnahkan sarang serangga berbisa di lapangan yang berisiko tinggi.

Kerja-kerja memusnahkan sarang serangga berbisa seperti tebuan itu tertumpu di kawasan berisiko tinggi seperti di pencawang elektrik, menara pemancar dan sebagainya.

Inisiatif tersebut membantu mengurangkan risiko kepada anggota petugas apabila melaksanakan kerja-kerja memusnahkan sarang-sarang serangga berbisa itu khususnya di kawasan-kawasan tinggi seperti pencawang.

Ketua COE-UAS, Prof. Dr. Hazry Desa berkata, Wasp Warrior merupakan prototaip dron yang mampu terbang dan membawa 10 liter racun serangga dengan stabil pada ketinggian 40 kaki untuk berada di lokasi terdekat pada sasaran sebelum menyembur racun serangga.

“Penggunaan dron ini membantu petugas memusnahkan sarang tebuan di kawasan yang berisiko tinggi tanpa perlu membahayakan diri.

“Petugas hanya perlu mengawal dron pada jarak yang selamat dengan menggunakan alat kawalan khas,” katanya.

Terbaru, pasukan penyelidik COE-UAS  itutelah berjaya menghapuskan sarang tebuan di salah satu pemancar internet menggunakan Wasp Warrior di kampus Unimap di sini.

Tambah Hazry, metodologi baharu ini mampu mengurangkan kerosakan pada komponen kabel atau pemancar memandangkan ia menggunakan racun serangga berbanding kaedah penggunaan api.

“Jika menggunakan api untuk membakar sarang tebuan tersebut, sudah tentu berpotensi mendatangkan kerosakan dan mengakibatkan kerugian yang lebih besar terhadap peralatan seperti kabel,alat pemancar dan komponen elektrik dan elektronik lain.

“Kaedah semburan racun serangga oleh Wasp Warrior yang direka bentuk khas ini bukan sahaja efisien malah mesra alam sekitar,” katanya.-UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN