Kalimah Allah: Menteri DAP berdisiplin, tak campur tangan 

Isu kalimah Allah: Menteri DAP berdisiplin, tak campur luar bidang kuasa 

LIM GUAN ENG dan MUHYIDDIN YASSIN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: DAP menegaskan menteri-menteri parti itu merupakan seorang yang berdisiplin, sibuk dan fokus kepada portfolio masing-masing serta tidak akan mencampuri urusan di luar bidang kuasa mereka. 

Ia susulan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa ada menteri daripada DAP pernah meminta supaya kes kalimah Allah membabitkan penganut kristian, Jill Ireland diselesaikan di luar mahkamah.

Pengerusinya, Lim Guan Eng berkata, keputusan dan kuasa untuk meneruskan atau tidak kes kalimah Allah membabitkan penganut kristian, Jill Ireland terletak pada Peguam Negara ketika itu iaitu Tommy Thomas.

Beliau berkata, Tommy sentiasa mengekalkan kewajipan berkanunnya untuk bertindak secara bebas dan lebih berkemampuan untuk memutuskan kes sebegitu sendiri tanpa arahan daripada mana-mana pihak. 

“Jelas Muhyiddin cuba mencipta naratif palsu bahawa Islam dan Melayu diancam oleh DAP dan mengambil kesempatan daripada ucapan kebencian, pembohongan dan ketakutan sebagai jalan pintas untuk mengembalikan PN berkuasa. 

“Rakyat Malaysia tidak boleh membiarkan Muhyiddin berjaya. Hakikatnya, tiada seorang pun daripada enam Menteri DAP, semasa Muhyiddin sebagai Menteri Dalam Negeri dari 2018 hingga 2020, telah membuat permintaan sedemikian kepada Muhyiddin. 

“Muhyiddin juga setakat ini gagal menjawab cabaran saya untuk menamakan Menteri DAP berkenaan dan memberikan bukti bahawa Menteri DAP itu meminta kes itu diselesaikan di luar mahkamah, membuktikan dengan jelas bahawa Muhyiddin berbohong secara terbuka. 

“Muhyiddin sepatutnya membuktikan beliau bukan ahli politik yang terdesak dan tidak jujur ​​dengan mencetuskan sentimen agama dan ekstremis seterusnya menamakan dan membuktikan dakwaannya itu,” katanya dalam kenyataan hari ini. 

Kelmarin, media melaporkan, Pengerusi Parti Bersatu itu mendakwa, kejadian itu berlaku sewaktu beliau memegang portfolio sebagai Menteri Dalam Negeri dalam kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada 2020. 

Menurutnya, permintaan tersebut mahukan Kementerian Dalam Negeri menarik balik perintah rampasan cakera padat risalah agama Kristian yang mengandungi kalimah Allah. 

Mengulas lanjut, Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan berkata, dengan terus mengada-adakan kepalsuan dan bergantung kepada retorik perkauman dan ekstremis, Muhyiddin telah menunjukkan dirinya sebagai seorang pemimpin yang tidak bertanggungjawab dan tidak layak untuk jawatan tinggi Perdana Menteri. 

Katanya, ini kerana Muhyiddin membuat cerita untuk melaungkan mantera ‘ini semua salah DAP’ untuk memenangi undi umat Islam dalam pilihan raya negeri (PRN) akan datang di enam negeri.

“Ini bukan kali pertama Muhyiddin membuat dakwaan palsu terhadap pemimpin DAP tanpa sebarang bukti. 

“Baru-baru ini, Muhyiddin cuba mengalih perhatian dan mengalih perhatian daripada perbicaraan rasuahnya dengan mendakwa bahawa saya telah membatalkan status pengecualian cukai Yayasan Albukhary semasa saya berkhidmat sebagai Menteri Kewangan dari 2018-2020. 

“Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim secara terbuka telah menafikan dakwaan Muhyiddin terhadap saya di Parlimen sebagai palsu, dan menegaskan bahawa Menteri mahupun pegawai Kementerian Kewangan tidak mengeluarkan sebarang pembatalan status pengecualian cukai Yayasan Albukhary. 

“Walaupun tidak dapat menunjukkan bukti untuk menyokong dakwaannya, Muhyiddin enggan menarik balik dan memohon maaf atas dakwaan palsunya. Saya kemudiannya menyaman Muhyiddin kerana memfitnah,” katanya. 

Justeru beliau menambah, rakyat Malaysia tidak begitu naif untuk terus mempercayai dakwaan tidak berasas Muhyiddin yang dibuat terhadap DAP tanpa secebis bukti atau bukti. 

“Rakyat Malaysia boleh menganggap diri mereka bertuah kerana mempunyai Kerajaan Perpaduan, berdasarkan fakta dan angka di bawah Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri, bukannya Muhyiddin,” jelasnya. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya