Empat alternatif bantu murid kurang kuasai 3M- GPMS

Empat alternatif bantu murid kurang kuasai 3M- GPMS

KERATAN laporan Utusan Malaysia.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Pengenalpastian awal dan intervensi serta  teknologi pembantu adalah dua daripada empat alternatif disyorkan Gabungan Pelajar-pelajar Melayu Semenanjung (GPMS)untuk membantu menyelesaikan masalah kegagalan kemahiran asas membaca, mengira serta menulis (3M) dalam kalangan murid.

Dua lagi syor ialah penglibatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan pembangunan profesional untuk guru dan guru harapan.

Presiden Gabungan Pelajar-Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Muhd. Fazreen Ismadi Fauzi berkata, mengenal pasti awal dan intervensi penting untuk mengenali pelajar yang mengalami kesulitan dalam membaca, menulis dan mengira secepat mungkin. 

Katanya, ia  boleh dilakukan melalui ujian imbasan dan penilaian. 

“Setelah dikenal pasti, pelajar-pelajar ini harus menerima intervensi yang disasarkan untuk membantu mereka mengejar ketinggalan dengan rakan-rakan mereka,” katanya.

Muhd. Fazreen berkata, teknologi pembantu boleh digunakan untuk menyokong pelajar yang mengalami kesulitan dalam membaca, menulis dan mengira. 

Katanya, perisian teks-ke-ucapan, perisian pengiktirafan suara dan alat tulisan pembantu hanyalah beberapa contoh teknologi pembantu yang boleh digunakan.

“Di samping itu, PIBG  perlu memainkan peranan  dalam membantu anak-anak mereka mengatasi kesukaran dalam membaca, menulis dan mengira. 

“Ia mendorong mereka untuk membaca di rumah, menyediakan ruang belajar yang sunyi dan teratur dan berkomunikasi secara berkala dengan sekolah dapat membantu menyokong pembelajaran anak mereka,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Akhbar ini hari ini melaporkan sebanyak 269,332 murid sekolah rendah di seluruh negara dikesan belum menguasai kemahiran asas 3M.

Data itu berdasarkan Pelaporan Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) melalui Sistem Pengurusan Pentaksiran Bersepadu (SPPB) yang menyaksikan 90.6 peratus sekolah mengisi pentaksiran beterusan manakala 91.4 peratus sekolah pula mengisi pelaporan melalui SPPB bagi ujian akhir 16 Mac lalu.

Muhd. Fazreen Ismadi Fauzi

Seterusnya, Muhd. Fazreen berkata, pembangunan profesional untuk guru perlu berterusan untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka dalam mengajar murid yang mengalami kesulitan dalam membaca, menulis dan mengira.

“Ini boleh termasuk latihan dalam strategi pengajaran yang berkesan, kaedah penilaian dan teknologi pembantu.

“Berhubung guru harapan, GPMS mencadangkan supaya kementerian  mengambil guru-guru tambahan secara kontrak atau kekal bagi memfokuskan kepada pelajar yang terpinggir dalam 3M ini. Ini dapat mempercepat proses kepada pelajar ini secara berfokus dan tidak membebankan tugas guru yang lain serta murid yang lebih terkehadapan,” katanya.

Katanya, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)  perlu dijuruskan kepada kemudahan proses pembelajaran dan pengajaran di sekolah-sekolah rendah serta silibus pelajaran yang sedia ada sesuai atau perlu diubah untuk menangani pembelajaran asas ini.

“Kesan daripada kegagalan murid menguasai 3M ini akan merencat dan memperlahankan proses pengembangan ilmu dalam kalangan murid-murid sekolah. Sekiranya tidak ditangani dengan baik ia akan membantut proses pembelajaran di peringkat menengah,” katanya. – UTUSAN

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya