Rosmah dibenar ke Singapura selama 6 minggu lawat ahli keluarga - Utusan Malaysia

Rosmah dibenar ke Singapura selama 6 minggu lawat ahli keluarga

ROSMAH Mansor hadir di Mahkamah Rayuan Putrajaya. - UTUSAN/FAISOL MUSTAFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA: Datin Seri Rosmah Mansor dibenar ke luar negara selama enam minggu untuk melawat ahli keluarga termasuk seorang cucu yang sakit di Singapura selepas Mahkamah Rayuan hari ini memulangkan sementara pasport yang ditahan berkaitan kes jenayah yang dihadapinya.

Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Seri Kamaludin Md. Said membenarkan pasport itu dipulangkan sementara kepada isteri bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bermula Khamis ini hingga 5 Mei ini.

Beliau yang bersidang bersama Datuk Hadhariah Syed Ismail dan Datuk Azman Abdullah memerintahkan Rosmah memulangkan semula dokumen perjalanan antarabangsanya kepada mahkamah pada 10 Mei.

Terdahulu, peguam Datuk Jagjit Singh yang mewakili Rosmah memohon pasport dikembalikan sementara bagi membolehkan anak guam melawat anak perempuan, menantu dan dua cucu lelaki yang mana salah seorangnya yang kini tidak sihat.

“Rosmah akan ke Singapura pada 23 Mac dan pulang kembali ke negara ini pada 5 Mei. Anak guam akan meluangkan masa di negara itu selama enam minggu memandangkan ketika itu cuti Aidilfitri.

“Saya difahamkan pihak pendakwan tiada bantahan terhadap permohonan dibuat dan pasport dipulangkan seminggu selepas anak guam pulang dari Singapura,” katanya.

Susulan itu, Timbalan Pendakwa Raya Poh Yih Tinn mengesahkan tidak membantah permohonan berkenaan.

“Saya mohon pasport Rosmah dipulangkan semula ke mahkamah pada 10 Mei ini,” katanya.

Pada 1 September 2022, Hakim Mohamed Zaini Mazlan mendapati Rosmah, 72, bersalah atas tiga pertuduhan rasuah berkaitan projek hibrid solar bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak dan menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun serta denda RM970 juta.

Hakim Mohamed Zaini (kini hakim Mahkamah Rayuan) memerintahkan Rosmah dipenjara 30 tahun jika gagal membayar denda itu.

Mahkamah bagaimanapun membenarkan permohonan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara dan denda sementara menunggu rayuannya yang akan didengar di Mahkamah Rayuan pada 11 hingga 14 Julai ini.

Rosmah yang memfailkan petisyen rayuan pada 13 Oktober lalu, mengemukakan 127 alasan antaranya mendakwa keseluruhan keputusan Hakim Mohamed Zaini berat sebelah dan tidak berlandaskan pertimbangan betul.

Isteri Najib itu turut berdepan 12 pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM7,097,750 dan lima pertuduhan gagal mengisytihar pendapatannya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Perbuatan itu dilakukan di Affin Bank Berhad, Cawangan Bangunan Getah Asli, Jalan Ampang di sini, antara 4 Disember 2013 dan 8 Jun 2017 dan di LHDN, Kompleks Bangunan Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim, di sini dari 1 Mei 2014 hingga 1 Mei 2018.

Perbicaraan kes pengubahan wang haram dan pengelakan cukai dihadapi Rosmah ditetapkan selama 15 hari antara 12 Mei dan 8 September ini. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya