MPP UiTM tawar sesi dialog dengan Syed Saddiq - Utusan Malaysia

MPP UiTM tawar sesi dialog dengan Syed Saddiq

MPP UiTM
SYED Saddiq Syed Abdul Rahman dalam sidang akhbar dihadapan pintu masuk utama kampus induk UiTM selepas dihalang daripada memasukinya, di UiTM Shah Alam, Selangor.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SHAH ALAM: Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Teknologi Mara (UiTM) menawarkan cadangan satu sesi pertemuan kepada Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman untuk mengadakan dialog bersama mahasiswa.

Sesi dialog tersebut akan diadakan berhubung isu pemansuhan Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) dan bayaran elaun kepada mahasiswa praktikal.

Menurut Syed Saddiq, beliau menyambut baik cadangan diberikan mereka selepas universiti itu tidak membenarkan sesi dialog dianjurkan oleh Pertubuhan Mahasiswa Demokratik dekat Dataran Cendekiawan di UiTM Shah Alam.

“Saya ingin ucapkan terima kasih kepada pihak MPP UiTM kerana turut bersama dan turut berkongsi pandangan pada malam ini dan mereka memberikan cadangan, iaitu akan memberikan tarikh baru untuk diskusi ini diadakan dengan menjemput beberapa panel lain,” katanya ketika ditemui di pintu utama UiTM Shah Alam, di sini, lewat malam tadi.

Terdahulu beliau bersama kumpulan penyokongnya berkumpul di hadapan pintu masuk utama UiTM selepas dihalang daripada memasuki kawasan kampus induk universiti itu bagi menganjurkan sesi dialog.

Justeru, Syed Saddiq yang juga bekas Menteri Belia dan Sukan meluahkan kekesalannya terhadap tindakan yang dibuat pihak universiti itu yang tidak membenarkan beliau berdialog pada malam ini di Dataran Cendikiawan.

Menurutnya, beliau mahu mendengar sendiri suara pelajar universiti berkenaan selain membincangkan beberapa isu yang berkaitan dengan mereka.

“Saya bertanyakan kepada polis bantuan UiTM mengapa tidak dibenarkan, namun mereka memaklumkan bahawa pihak pengurusan tertinggi UiTM tidak benarkan saya masuk atas alasan ‘untuk menjaga keharmonian universiti’.

“Tidak masuk akal alasan ini kerana saya pernah berdialog di beberapa universiti lain tanpa sebarang halangan,” katanya dengan nada kesal.

Sementara itu, tinjauan Utusan Malaysia mendapati lebih 10 anggota pihak polis mengawal ketat pintu utama UiTM Shah Alam dan tidak membenarkan orang awam masuk ke dalam kawasan kampus tersebut. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN