Doktor kontrak, GP digalak bantu operasi klinik kesihatan

Doktor kontrak, GP digalak sertai program lanjutan operasi klinik kesihatan

DR. ZALIHA Mustafa menandatangani poster sambutan Hari Pendengaran Sedunia 2023 peringkat Negeri Selangor di IOI City Mall, Putrajaya, hari ini. - FOTO/FAISOL MUSTAFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA: Klinik perubatan am swasta (GP) dan doktor kontrak digalakkan untuk bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan (KKM) bagi program lanjutan waktu operasi di 52 klinik kesihatan (KK) terpilih di seluruh negara.

Menteri Kesihatan, Dr. Zaliha Mustafa berkata, ia penting bagi meringankan beban petugas kesihatan sekali gus menawarkan perkhidmatan terbaik kepada pesakit.

Beliau berkata, lanjutan operasi ini tidak membabitkan semua klinik kesihatan, namun ia sedikit sebanyak mengurangkan kesesakan di hospital ketika ini.

“Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, lanjutan operasi klinik kesihatan ini masih di peringkat audit dan ia sudah hampir selesai. 

“Kita sudah mengenal pasti 52 klinik kesihatan yang memerlukan lanjutan operasi dan ketika ini, kita sedang mengenal pasti sumber manusia bagi menampung keperluan itu.

“Program itu akan membabitkan pertambahan petugas kesihatan, malah pada masa sama kami mengalakkan penyertaan doktor kontrak dan GP untuk turut mengambil bahagian,” katanya dalam sidang akhbar selepas menyempurnakan Sambutan Hari Buah Pinggang Sedunia Peringkat Selangor, di sini hari ini. 

Sebelum ini, Dr. Zaliha pernah memaklumkan operasi di beberapa klinik kesihatan akan dilanjutkan bagi menangani masalah kesesakan di jabatan kecemasan hospital.

Beliau dilaporkan berkata, Pengarah Kesihatan Negeri sudah diarahkan meneliti semula keperluan klinik kesihatan di bawah seliaan masing-masing untuk beroperasi lebih masa.

Katanya, isu kesesakan dikesan berlaku di kawasan bandar berikutan jumlah populasi yang semakin meningkat serta kecenderungan pelanggan mendapatkan perkhidmatan di hospital dan klinik KKM.

Bagaimanapun, pengumuman itu mendapat pelbagai reaksi daripada orang awam yang bimbang lanjutan operasi itu akan menambah beban tugas yang perlu dipikul oleh petugas kesihatan ketika ini.

Dalam pada itu, Jurucakap Gerakan Hartal Doktor, Dr Muhammad Yassin dilaporkan berkata, KKM sepatutnya menambah kakitangan di semua KK yang diarah beroperasi lebih masa, bagi mengurangkan beban petugas sedia ada. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN