Pakai Batik Selangor di puncak Kinabalu catat Malaysia Book of Records

Pakai Batik Selangor di puncak Kinabalu catat Malaysia Book of Records

SERAMAI 36 kakitangan MPSepang memakai Batik Selangor atas puncak Gunung Kinabalu berjaya mencatat Malaysia Book of Records.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PUTRAJAYA: Inisiatif seramai 36 kakitangan Majlis Perbandaran Sepang (MPSepang) memperagakan Batik Selangor di atas puncak Gunung Kinabalu berjaya mencatat rekod dalam Malaysia Book of Records.

Pengiktirafan itu diperoleh menerusi “Most Participants Wearing Batik Selangor on Mount Kinabalu” dalam misi menawan Gunung Kinabalu 2.0 dan berjaya sampai ke puncak itu semalam.

Dalam kenyataan MPSepang memaklumkan, inisiatif itu sejajar dengan usaha Kerajaan Negeri Selangor yang memperkenalkan dan mempromosikan Batik Selangor sebagai salah satu pakaian di dalam upacara atau majlis rasmi negeri.

“Justeru, MPSepang mengambil inisiatif ini dengan kolobrasi bersama Exco Kerajaan Negeri Selangor, Borhan Aman Shah untuk memperagakan Batik Selangor yang menampilkan rekaan bermotifkan corak Bunga Tanjung.

” Bunga Tanjung menjadi identiti Negeri Selangor kerana mempunyai 9 kelopak yang mewakili 9 daerah di Negeri Selangor,” katanya.

Misi pendakian itu diketuai Yang Dipertua MPSepang, Datuk Abd. Hamid Hussain bersama pengarah-pengarah jabatan dan kakitangan pihak berkuasa tempatan itu (PBT). – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya