Pulau Pinang naik taraf galeri sukan jadi 'mesra keluarga' - Utusan Malaysia

Pulau Pinang naik taraf galeri sukan jadi ‘mesra keluarga’

CHOW Kon Yeow ditemani Soon Lip Chee (kanan) ketika meninjau ruang pameran mengenai atlet kelahiran Pulau Pinang di Galeri Sukan Negeri Pulau Pinang di Seberang Jaya.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BUKIT MERTAJAM: Kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM200,000 untuk kerja-kerja ubah suai dan naik taraf Galeri Sukan Negeri Pulau Pinang yang terletak di Kompleks Sukan & Rekreasi Sony, Seberang Jaya di sini.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, pengubahsuaian serta penaiktarafan galeri sukan itu dibuat untuk disesuaikan dengan konsep ‘mesra keluarga’ apabila beberapa ruang di dalamnya juga diubah bagi membolehkan kanak-kanak turut sama menikmati suasana galeri tersebut.

“Kerajaan Negeri Pulau Pinang amat mengalu-alukan penglibatan dan penyertaan daripada semua khususnya dalam kalangan pelajar sekolah rendah dan menengah dengan harapan dapat memberi inspirasi kepada mereka.

“Walaupun galeri sukan ini mungkin dilihat berskala kecil, namun jika menerima sambutan yang baik, kita akan kembangkan galeri ini menjadi lebih elok (dan besar),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika majlis perasmian galeri sukan itu di sini yang turut dihadiri oleh Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Soon Lip Chee dan Pengarah Majlis Sukan Negeri Pulau Pinang (MSNPP), Harry Chai Heng Hua.

Hadir sama beberapa bekas atlet terkemuka dan berpengalaman kelahiran Pulau Pinang termasuk Ku Jin Keat dan Lim Lee Lee bagi acara karate; Mohd. Fauzi Khalid (pencak silat); Nur Azlia Syafinaz Mohd. Zais (berbasikal para) serta beberapa atlet veteran lain.

Terdahulu, cadangan mewujudkan galeri berkenaan dikemukakan Lip Chee dengan objektif menyediakan satu ruangan khas bagi mempamerkan sejarah sukan negeri kepada masyarakat umum.

Selain itu, kewujudan galeri sukan yang pertama di Pulau Pinang itu juga dianggap sebagai platform untuk menghargai segala pencapaian atlet di peringkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa.

Dalam pada itu, Kon Yeow berkata, antara keistimewaan yang terdapat di galeri sukan tersebut adalah ruang menempatkan peralatan sukan, piala-piala serta pingat-pingat kemenangan yang disumbangkan oleh atlet negeri bertaraf antarabangsa seperti Datuk Lee Chong Wei dalam acara badminton dan Datuk Nicol Ann David (skuasy).

Ketika ini katanya, galeri sukan itu dibuka secara percuma, namun mereka yang berminat perlu mendaftar atau membuat tempahan melalui laman sesawang MSNPP.

“Saya berharap kewujudan galeri sukan ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh semua pihak sekali gus menjadi pemangkin kepada lebih banyak kejayaan dalam kalangan para atlet dari negeri ini,” ujar beliau.

Difahamkan, sehingga kini terdapat lebih daripada 20 biodata dan maklumat mengenai atlet kelahiran Pulau Pinang yang berjaya mencipta nama ditempatkan di galeri berkenaan. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN