Sekuriti makanan : Sultan Nazrin mahu usaha menambah bekalan dipergiatkan - Utusan Malaysia

Sekuriti makanan : Sultan Nazrin mahu usaha menambah bekalan dipergiatkan

SULTAN Nazrin Muizzuddin Shah menyampaikan Anugerah Tokoh Maal Hijrah negeri Perak iaitu bekas pensyarah, Ahli Jawatankuasa Fatwa Perak dan Ahli Majlis Agama Islam Perak (MAIPk), Datuk As’ad Awang, 65, pada Majlis Sambutan Maal Hijrah 1444 Peringkat Negeri Perak di Ipoh hari ini. - UTUSAN/ZULFACHRI ZULKIFLI
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

IPOH: Malaysia berada di ambang bahaya berhubung isu sekuriti makanan dan usaha-usaha perlu dilakukan secara bersungguh-sungguh dan fokus untuk mengurangkan import. 

Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, negara berada dalam status defisit bekalan makanan bil import makanan pada tahun 2020 mencecah RM55.5 bilion berbanding RM33.8 bilion eksport.  

Baginda bertitah, defisit perdagangan produk makanan negara meningkat daripada RM1 bilion pada tahun 1990 kepada RM11 bilion pada tahun 2010 dan RM21.7 bilion pada tahun 2020. 

“Loceng amaran telah berbunyi, lampu isyarat telah berkelip apabila rakyat berasa resah gelisah mengalami situasi kekurangan bekalan telur, ayam, sayur dan minyak masak manakala harga bahan-bahan makanan, terutama bahan-bahan import, diramalkan terus meningkat akibat gangguan rantaian bekalan selepas tercetusnya perang Rusia – Ukraine, di samping penurunan nilai ringgit. 

“Langkah-langkah strategik perlu diperkenalkan untuk mewujudkan petani generasi baharu, meluaskan kawasan tanaman makanan dan menggalakkan pengeluaran melalui kaedah moden walaupun di atas tanah bersaiz kecil,” titah baginda titah baginda pada Majlis Sambutan Maal Hijrah 1444 Peringkat Negeri  di sini hari ini.

Turut berangkat Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa; Raja Puan Besar Perak, Raja Nazhatul Shima Idris Shah.

Turut hadir Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad.

Sultan Nazrin bertitah, perlu ada gerakan besar-besaran untuk memenuhi keperluan bekalan makanan. dan rakyat hendaklah disedarkan.  

Titah baginda, rakyat hendaklah dibawa bersama, membantu menangani memenuhi keperluan bekalan makanan.

“Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPK)  dan Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) mentafsirkan usaha menghindari manusia daripada kebuluran disebabkan keputusan makanan, sebagai satu tanggungjawab utama fardu kifayah selaras dengan semangat maqasid syariah.  

“Justeru itu, sambutan Maal Hijrah 1444, memilih tema untuk menyedarkan ummah mengenai subjek keselamatan makanan, dengan hasrat dapat menggerakkan ummah bergiat aktif mengusahakan program menghasilkan makanan,” titah baginda.-UTUSAN

Sultan Nazrin bertitah, langkah MAIPk dan JAIPk menjalin kerjasama dengan Jabatan Pertanian untuk meningkatkan penghasilan bahan makanan merupakan perintisan usaha baharu di luar daripada norma budaya kerja biasa, satu langkah penghijrahan yang strategik.  

Titah baginda, gandingan tenaga MAIPK dan JAIPK, bersama Jabatan Pertanian, wajib diberikan sokongan oleh pelbagai pihak.  

“Sokongan kewangan, selain memenuhi tanggungjawab sosial korporat yang dilakukan oleh Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak (SADC), Perbadanan Menteri Besar Perak (MB INC) dan Perbadanan Kemajuan Islam Negeri Perak Sendirian Berhad (PSB), membantu membiayai program menghasilkan makanan yang diusahakan oleh masjid, surau, tahfiz dan sekolah, amatlah bermakna dan sungguh mendorongkan,” titah baginda.

Baginda berharap lebih banyak badan berkanun, GLC dan pihak swasta, tampil ke hadapan menghulurkan sumbangan dan bantuan untuk membiayai projek-projek menghasilkan makanan.  

Titah baginda, para belia hendaklah menawarkan diri, menawarkan pimpinan, membangunkan program briged muda petani moden.  

“Beta menghargai sambutan masjid, surau, pusat tahfiz dan sekolah, bergerak aktif mengusahakan pelbagai program penghasilan makanan.  

“Program menghasilkan makanan hendaklah terus diperluaskan dan dijadikan program tetap oleh setiap masjid dan surau di negeri Perak.  

“Masjid dan surau hendaklah berada di barisan hadapan di setiap mukim dan kampung, memberikan sebaik contoh teladan, mendorong dan membimbing masyarakat setempat, melaksanakan ibadah fardu kifayah menghasilkan makanan.   – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya