fbpx

Orang Melaka mungkin kasar, tapi bukan kurang ajar

RESTORAN yang beroperasi di Banda Hilir, Melaka menjadi tular di laman sosial selepas insiden seorang wanita mendakwa menerima layanan buruk daripada pemilik.

MELAKA: Tindakan seorang peniaga yang mempunyai sebuah restoran di Banda Hilir di sini, memaki hamun pelanggan ketika sedang menjamu selera tidak menggambarkan sikap sebenar masyarakat setempat.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, pesara tentera, Zulkifly Johar, 64, berkata, kejadian seperti itu tidak seharusnya berlaku terutamanya melibatkan pelancong yang sedang bercuti di Melaka.

Katanya, gurauan orang tempatan boleh disalah anggap sebagai kasar dan peniaga harus peka serta lebih berhati-hati ketika berinteraksi dengan pelanggan.

Jelasnya, bercakap dengan nada kasar dan bersikap kurang ajar adalah dua perkara berbeza yang mana perbuatan itu boleh menjejaskan imej pelancongan negeri ini.

“Ada masanya percakapan atau gurauan orang Melaka boleh disalah erti jika orang luar tidak faham dengan cara masyarakat tempatan. Kalau pelancong luar dengar perkataan ‘hawau’ dan ‘lahabau’, pasti mereka akan berkecil hati.

“Tapi kita tak pernah cakap macam itu kepada orang yang kita tidak kenal atau tidak rapat. Kami masih boleh membezakan antara kawan-kawan dan pelancong luar,” katanya ketika ditemui.

Sejak Khamis lalu, tular di media sosial insiden seorang wanita yang membawa ahli keluarganya dari Singapura untuk menjamu selera mendakwa menerima layanan buruk daripada pemilik sebuah restoran yang beroperasi di Plaza Mahkota di sini.

Dalam rakaman tersebut, jelas kedengaran suara pemilik dan anaknya didakwa memarahi pelanggan berkenaan yang cuba menasihatkan mereka untuk lebih mesra dan bersopan dengan pelancong luar.

Sementara itu, seorang peniaga, Robeah Ahmad, 59, berkata, sebagai duta kecil dalam mempromosikan masakan tradisi Melaka, pemilik restoran seharusnya lebih bersabar dan bersopan melayan setiap ragam pelanggan.

Menurutnya, tidak perlu sindir-menyindir atau berbahasa kasar kerana hanya akan merugikan perniagaan sendiri kelak.

“Dari segi etika berniaga memang tidak patut. Jika makanan habis, beritahu dengan baik dan pelanggan akan faham. Janganlah sampai bercakap kasar kerana kita mencari rezeki dengan duit orang.

“Perkhidmatan kena ikhlas. Pelanggan bukan saja-saja datang, tapi hendak makan. Kita mungkin terbiasa bercakap begitu dengan rakan-rakan, namun perlu menukar lenggok bahasa apabila melibatkan pelanggan,” katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) negeri, Norena Jaafar berkata, pihaknya sedia maklum berkenaan insiden tular berkenaan, namun belum menerima sebarang laporan termasuk daripada pelanggan tersebut.

Beliau berkata, sekiranya terdapat laporan, siasatan hanya akan menjurus kepada jenis aduan yang diterima seperti harga makanan terlalu mahal atau individu berkenaan terasa ditipu.

“Setakat ini tiada laporan, hanya tular di media sosial saja. Kalau individu berkenaan mengatakan dalam video hendak lapor kepada KPDNHEP, maka ia sudah dianggap sebagai aduan.

“Jika orang ramai mahu memboikot restoran tersebut, itu hak pengguna dan kita tidak ada masalah,” katanya. – UTUSAN

BERITA BERKAITAN

Menarik di Kosmo!