fbpx

1.48 peratus penjawat awam masih belum divaksin

ADNAN Mat (tengah) ketika ditemui pemberita sempena Program Karnival Sukan Port Dickson 2021 di Port Dickson hari ini.-UTUSAN/NOR AINNA HAMZAH

PORT DICKSON: Kira-kira 1.48 peratus atau 23,680 daripada keseluruhan 1.6 juta penjawat awam di negara ini masih belum divaksin.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Adnan Mat berkata, pada masa ini, ketua-ketua perkhidmatan sedang giat membuat perjumpaan dengan penjawat awam yang masih belum membuat keputusan untuk menerima vaksin.

Menurut beliau, daripada tinjauan yang diperoleh susulan perjumpaan berkenaan, kebanyakan daripada golongan berkenaan bukanlah merupakan antivaksin.

“Mereka ini mungkin memerlukan sedikit kaunseling, mungkin disebabkan perasaan takut ataupun melihat pengalaman rakan mereka sendiri.

“Sebelum ini, tidak dapat berjumpa dan kini ketua jabatan boleh berjumpa mereka dan berikan sesi kaunseling,” katanya kepada pemberita pada Program Karnival Sukan Port Dickson 2021 di sini hari ini.

Yang turut hadir, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD), Mohd Zamri Mohd Esa.

Adnan dalam pada itu menambah, pihaknya percaya kesemua penjawat awam terbabit akan membuat keputusan untuk menerima vaksin setelah sesi kaunseling diberikan dan selepas perjumpaan tersebut diadakan.

Bagi penjawat awam kontrak pula, sekiranya mereka masih lagi tidak menerima vaksin, ia akan menjejaskan tempoh perkhidmatan mereka bergantung kepada tempoh lantikan sedia ada.

“Mungkin ia boleh menyebabkan perkhidmatan tidak bersambung. Jadi saya menasihatkan terima sahajalah vaksin, mudah sahaja dan tidak sakit pun,” katanya.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, Adnan memohon agar pihak Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) menangguhkan dahulu bayaran balik pembiayaan perumahan dalam tempoh tiga ke enam bulan.

Menurutnya, buat masa ini terdapat 900,000 akaun pinjaman di bawah LPPSA yang dibuat penjawat awam di mana ada peminjam yang telah dibuat potongan gaji penuh walaupun rumah masih belum diduduki.

“Penjawat awam ini terpaksa membuat dua bayaran iaitu pinjaman berkenaan dan juga sewa rumah masing-masing sedangkan rumah masih tidak siap.

“Jadi kami minta jasa baik dan pertimbangan khas seperti penangguhan bayaran bagi membolehkan golongan penjawat awam yang terlibat dapat menyusun semula ekonomi keluarga mereka,” katanya. -UTUSAN ONLINE

 

 

BERITA BERKAITAN

Menarik di Kosmo!