Balai bomba Seri Manjung jadi destinasi pelancongan - Utusan Malaysia

Balai bomba Seri Manjung jadi destinasi pelancongan

RUANGAN swafoto di hadapan BBP Seri Manjung, Perak menjadilkannya balai bomba dan penyelamat pertama di Malaysia menyediakan kemudahan itu. - UTUSAN/SHAMSUL KAMAL AMARUDIN

LUMUT: Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Seri Manjung, dekat sini akan dibangunkan sebagai destinasi pelancongan terbaharu di Perak.

Ketua BBP Seri Manjung, Shuib Idris berkata, ia kerana terdapat pelbagai daya tarikan yang disediakan untuk pelancong sekali gus memberi peluang orang ramai mengenali lebih dekat tugas dan peranan pasukan itu.

Katanya, antara daya tarikan disediakan ialah ruangan untuk berswafoto di hadapan premis itu yang juga BBP pertama di negara ini menyediakan kemudahan tersebut.

Katanya, ruangan itu menggunakan bahan terbuang dihasilkan menerusi kerjasama dengan Majlis Perbandaran Manjung (MPM) bagi membolehkan orang ramai berswafoto pada bila-bila masa di situ.

“Selain itu, kami menyediakan galeri yang menempatkan peralatan dan topi operasi yang pernah digunakan pasukan ini sejak tahun 1800-an serta sudut Laman Mata Hati menggunakan bahan terpakai,” katanya dalam program bersama media di sini hari ini.

Menurutnya, balai itu turut membina Taman Herba yang menanam kira-kira 60 spesies termasuk lemuju, tongkat ali, bunga gincu, cermin mekah, putat dan lain-lain.

Selain itu, katanya, pasukan itu melakukan projek pertanian dalam bandar dengan menanam pelbagai tanaman dan sayur-sayuran seperti pisang, tebu, nanas, kacang tanah, tembikai madu serta sawi, menjadikannya BBP pertama di Perak dan kedua di negara ini melaksanakan projek tersebut.

Ruangan Perkampungan Ikhtiar Hidup turut diwujudkan dalam kawasan premis itu yang mana sebelum ini sering digunakan untuk memberi pedoman dan tunjuk ajar kepada kumpulan pendaki dan penggemar aktiviti hutan, bagaimana untuk ‘hidup’ dalam hutan menggunakan bahan semula jadi.

“Balai ini juga mempunyai replika kapal yang digunakan sebagai tempat latihan penyelamatan serta simulasi apa tindakan boleh dilakukan ketika berada dalam gelap.

“Sebelum ini ia sering menjadi tempat latihan untuk pelbagai agensi termasuk dari luar Perak dan akan menjadi antara lokasi boleh dikunjungi pelancong,” katanya.

Shuib berkata, ketika ini pihaknya sedang bekerjasama dengan MPM bagi merealisasikan cadangan itu dan akan dilaksanakan apabila aktiviti pelancongan dibenarkan dibuka semula selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditamatkan. – UTUSAN ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN